Landskapskonseptet inkluderer det sentrale området rundt Hovedvolden, Kovirke-volden, Nordvolden og Krumvolden. Det inkluderer deler av Hærvejen, historiske borganlegg og skanser, den nedtappede Dannevirke-innsjøen samt den sentrale arkeologiske parken ved Danevirke museum, der blant annet Valdemarsmuren fra 1100-tallet, Wiglesdor (Porten til Norden) og en kanonskanse fra de Slesvigske Krige er viktige attraksjoner.
Ved å skape nye gangveier som forbinder anleggets mange høydepunkter, guides de besøkende til helt nye opplevelser, samtidig som at tilgjengeligheten økes og den arkeologiske substansen beskyttes mot slitasje. Det gjøres delvis i form av oppbygde, svevende stier, trapper og plattforma av cortenstål på eller over de mest følsomme delene av monumentet og naturen.
Styrker formidling av historien
Gangveiene i den arkeologiske parken fører gjennom Porten mot nord, over og opp på selve vollen, og ved restene av Valdemarsmuren kan besøkende bruke en ny fritt utkraget utsiktsplattform for å oppleve festningsanleggets opprinnelige høyde og effekt i landskapet uten å berøre det historiske murverket. Ved rekonstruerte Skanse 14 skal det integreres en informasjonspaviljong, og andre steder langs det vidstrakte vollanlegget anlegges formidlingspunkter som illustrerer vollens utforming gjennom forskjellige historiske epoker, supplert med sitteplasser.
I tillegg til oppgradering av den arkeologiske parken, legger det videre landskapskonseptet vekt på å øke naturverdiene i området. Det skjer blant annet ved å skape et nytt våtområde ved Dannevirke-innsjøen og forbedre aktivitetsområder, oppholdsmuligheter og felles fasiliteter som lekeplass og festplass for lokalsamfunnet, som kan brukes året rundt.