ObelHus. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

ObelHus

Transformasjon av en tidligere tobakksfabrikk, oppført i 1936 av arkitekt Preben Hansen, som omgjør industribygningen til moderne boliger med respekt for og bevaring av bygningens kulturhistoriske verdier.
 ObelHus. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Byggherre

C.W Obel Ejendomme

Adresse

Aalborg, Danmark

Omfang

6 300 m²

År

2023-2024

Entreprenør

HP Byg

Ingeniør

Brix & Kamp

Landskap

C.F. Møller Architects

C.W. Obels samlede bygningskompleks, som tidligere har fungert som tobakksfabrikk i Aalborg, har røtter tilbake til 1898. Den komplekse strukturen, oppført i flere faser på Strandvejen, har tidligere huset kontorer og undervisningslokaler.

Den betydelige bevarte arkitekturen og industriarven utgjorde både en inspirasjon og en utfordring. Utfordringen bestod særlig i å transformere tydelig industrielt pregede rom til moderne boliger og samtidig bevare opplevelsen av historien og den industrielle arven. Boligene er derfor designet med respekt for de eksisterende bygningsstrukturenes karakteristiske trekk, som sees i fasadens rutenett, bestående av søyler og bjelker, samt store vinduspartier. En variasjon i boligtyper, fra mindre leiligheter på 52 m2 til større boliger opptil 112 m2 på flere plan, sikrer mangfold. De øverste leilighetene er unike med hensyn til dagslys fra taklyset som bygningen ble født med.

En felles takterrasse styrker fellesskapet blant beboerne og gir panoramautsikt over Limfjorden og byens tårn.

Balkonger er lagt til med respekt for bygningens estetikk gjennom lette stålkonstruksjoner og tilfører dybde og en ny dimensjon til fasaden. Materialeskiftet forteller husets historie, mens farger, vindusproporsjoner og fasaderytme er bevart. Det eksisterende råhuset er isolert, slik at det oppfyller BR18-kravene.

Høy grad av gjenvinning

Prosjektet gjør seg bemerket med høy grad av gjenvinning ved å gjenbruke ikke bare råhuset, men også eldre bygningsdeler som loftplater og dører. ObelHus er det første Svanemerkede prosjektet i Nordjylland, ettersom alle nye materialer oppfyller høye miljøstandarder. Bevarelse av kulturhistoriske elementer peker også på kulturell bærekraft ved å sikre at byens arv lever videre i en ny form.

Prosjektets balanse mellom renovering og bevaring har derfor vært avgjørende. Ved å bevare og gjenskape kulturhistoriske elementer skaper ObelHus en harmonisk syntese mellom fortid og nåtid, der den gamle industribygningens sjel forblir intakt i et moderne bomiljø.

Les mer

Flere prosjekter | Renovering & Transformasjon

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.