Nya Kronan i Sundbyberg. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Nya Kronan i Sundbyberg

Nye Kronan i Sundbyberg sentrum er utviklet til et moderne og miljøvennlig kontordistrikt med fleksible og bærekraftige arbeidsplasser. Det er opparbeidet 40.000 kvm nytt areal til kontorer og parkering.
 Nya Kronan i Sundbyberg. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
Fakta

Byggherre

Skanska Sverige AB

Adresse

Solna, Stockholm, Sverige

Omfang

42 000 m²

År

2019-2022

Entreprenør

Skanska Sverige AB

Arkitekt

C.F. Møller Architects (Oprindelig arkitekt: Reflex arkitekter)

Landskap

ÅWL Landskap

Premiering
Premiering
  • Vinder af Årets Bygge i Sverige. 2022

Nye Kronan bygges av Skanska på oppdrag fra Vasakronan, hvor C.F. Møller Architects fikk i oppgave å utarbeide byggedokumenter for Skanska og leietakertilpasninger. Reflex Architects er den opprinnelige arkitekten for de nye byggene.

Bydelen Kronan sentralt i Sundbyberg, en av Stockholms eldste forsteder, bestod opprinnelig av tre bygninger som ble bygget i 1981. Et lavere kontorbygg og en parkeringskjeller er revet for å gi plass til to nye bygg med moderne og fleksible kontorlokaler. C.F. Møller Arkitekter har tegnet et nytt bygg med tilleggskontorer og treningssenter som forbinder eksisterende høyhus med de nye lokalene. Beliggenheten er et av de beste kommunikasjonspunktene i Stockholm med nærhet til metro, fjern- og pendeltog, busser og togforbindelser.

Bygg med flere leietakere

Eiendommen er utformet som et «flerleietaker» bygg som kan romme et bredt spekter av leietakere, men som også kan tilpasses en eller flere store leietakere. Første leietaker er Skatteetaten, som leier hele nybygget og deler av det eksisterende tilstøtende høyhuset.

Byggene er delt inn i mindre volumer med variert utforming for å passe inn i det lille Sundbyberget. Fasadematerialene er tidløse og slitesterke i en fargeskala som står i kontrast til de rødbrune mursteinene i det eksisterende høyhuset. Store terrasser i ulike plan og i ulike retninger gir et variert taklandskap med plass til uteopphold. Byggene henger sammen i inngangspartiet, hvor det er tre lysgårder til felles bruk. Gårdsplassenes karakter forsterkes av kontrastvegger av resirkulerte murstein. De aktive førsteetasjene består av kantine /arbeidsplass for skattekontoret og forelesningssal som kan benyttes uavhengig av hverandre, samt kafé på hjørnet som bidrar til ønsket bypreg i området.

Grønne kontorer med et tydelig bærekraftig fokus

Bygget har integrerte solceller i en del av fasaden og solceller på takene som også er dekket av sedum. Det er også store sykkelparkeringsplasser med tilhørende serviceareal, garderober og tørkerom. Nye Kronan er designet for å oppnå LEED Platinum Core & Shell miljøsertifisering, som er det høyeste nivået.

Les mer
Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.