MK7. C.F. Møller

MK7

In the heart of Werksviertel-Mitte, Munich, close to the city center, the MK7 creates a vibrant and flexible workplace in a unified building, capable of offering an exciting blend of offices, culture, entertainment, and shops.
 MK7. C.F. Møller
Facts

Client

PATRIZIA Deutschland GmbH

Address

Munich, GERMANY

Size

15700 m2

Year

2020-2023

Competition

1st prize in architectural competition. 2020

Client consultant

Ranner Projektmanagement GmbH

Engineering

WB-I Wolf+Bogatic PartG mbB
IBF Ingenieurgesellschaft mbH

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

Jühling & Partner
Landschaftsarchitekten bdla mbB

Collaborators, other

Nordland Arkitekter, Outline proposal
CL MAP GmbH, Planning proposal

Awards
Awards
  • 1st prize in architectural competition. 2020

Expressed through a transparent building with a strong connection between the in- and outside, the MK7 building connects with the surrounding community, in a permeable, lively, and engaging fashion. The architecture manifests itself as a large unifying grid structure, with a distinct curvy signature, inspired by the former rail tracks of the Werksviertel, that opens towards a common pedestrian zone in the area.

Energetic city space

To integrate the surrounding neighborhood, the ground level is abundant with retail opportunities, flexible office spaces, and co-working facilities, all placed in a double-height space with a public and open arcade in the centre of the building. Transparent and visible entrances to all sides amplify the building's ability to create a connection between its varied content and the surrounding city space, helping the building to become a new destination in the city. The upper part of the building consists of four office floors around a zig-zag configuration, were open and a flexible office landscape inner loops around a series of external green courtyards in various heights. Internally, three cores create connectivity between the office floors and towards the base of the building. The courtyards contribute both in bringing the daylight into the large floor areas of the building and maximizes microclimatic qualities throughout the entire massing of the building while contributing positively to drastically reducing the heat island effect. The overall building grid is made by prefabricated elements internally and in facades, both to reduce building time and construction cost, and add passive shading through a relief like façade structure to the large window sections. Sustainable materials, like recycled concrete and aluminum, are implemented in the building.

Read more

More projects | Commercial/Retail

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.