Valby Machinery Halls: Assembly Hall. C.F. Møller. Photo: Mark Syke

Valby Machinery Halls: Assembly Hall

The Assembly Hall is a former industrial hall, located on an old industrial site in Valby, which has now been transformed into the lively district of Valby Maskinfabrik. C.F. Møller handled the transformation of Montagehallen (the Assembly Hall), where the original industrial expression has been preserved, while filling the interior with modern commercial premises and homes, and also an event and community building.
 Valby Machinery Halls: Assembly Hall. C.F. Møller. Photo: Mark Syke
Facts

Client

Phase 1: De Forenede Ejendomsselskaber (DFE), Phase 2: Jørgen Friis Poulsen

Address

Valby, Denmark

Size

10100 m², 1400 m² office, 1200 m² event and community centre as well as 66 living units

Year

2014-2018

Construction

Jørgen Friis Poulsen A/S

Engineering

MidtConsult

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape and Schønherr

The Assembly Hall is a listed building, and in connection with the conversion, C.F. Møller also contributed an analysis of the conservation value of the hall. This value relates, among other things, to the hall's 200-metre long building volume, the façade’s red-lead steel grating structure, infilled with panels of red brick, and the characteristic gable motif, denoted by the hall's curved roof and prism-shaped skylights.

In order to preserve the hall’s unique patina, the new commercial premises and the event and community building, located at opposite ends of the building, are insulated from the inside by a climate screen of glass. Behind the glass, you can still see traces of the hall's previous use. At each end of the hall a new interior volume has been inserted, supported by an industrial steel structure in line with the building's original expression.

In the middle section of the hall, where the residential units are located, a new set-back façade has been built, ensuring good daylight conditions all the way through the apartments. With the help of a steel structure mounted on the new façade, the cadence and the long, rhythmic flow of the original façade are continued. The steel structure is also used to mount the balconies. Each residential unit has a balcony or ground-floor terrace, and a living room with a large west-facing glass section that spans the width of the entire room.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.