Ålgård centrum. C.F. Møller. Photo: Dronninga Landskap

Ålgård centrum

Ålgård i Gjesdal kommune syd for Stavanger nærmer sig de 10.000 indbyggere. Landsbyen har derfor nået en størrelse, der giver mulighed for at udvikle et rigtigt bycentrum. C.F. Møller har udformet parallelopdrag og sidenhen den lokalplan, der skal give Ålgårds centrum karakter af at være en rigtig by – og samtidig bevare lokalmiljøets hyggelige karakter og landskab.
 Ålgård centrum. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects in collaboration with Haugen/Zohar Arkitekter and Dronninga landskap
Fakta

Bygherre

Gjesdal kommune

Adresse

Ålgård, Norge

Omfang

22 ha

År

2014

Konkurrence

Vundet parallelopdrag. 2013

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbejde med Haugen/Zohar Arkitekter

Landskab

C.F. Møller Architects i samarbejde med Dronninga landskap

Andre samarbejdspartnere

Transportøkonomisk institutt Vista Analyse AS Erichsen & Horgen AS

Præmiering
Præmiering
  • Statens pris for byggkvalitet. 2019
  • Vundet parallelopdrag. 2013

Parallelopdrag og lokalplan udformer et bycentrum efter princippet ’Alt ligger nær alt’, så flest muligt funktioner kan nås inden for kort afstand. Derfor bygges kompakte og høje bygninger, som skaber en karakteristisk arkitektur og mere liv i gaderne, mens de mindsker bilkørsel og bevarer Ålgårds smukke landskabsområder. Parallelt med den fortættede bykerne udvikles et stort antal grønne arealer, der skal bidrage til et rigt dyreliv for området og give mulighed for en sund livsstil for beboerne.

Landskabsplanlægningen for bykernen tager sit afsæt i byens oprindelige omdrejningspunkt: elven Figgjoelva. Vandet skal føres ind i centrum, således at Ålgård igen bliver en elv-by, og så dens varierende vandstand kan give plads til mangfoldige og levende byrum.

Læs mere

Flere projekter | Planlægning

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.