Lunakvarteret. C.F. Møller. Photo: Places Studio

Lunakvarteret

Udviklingsplan, der omdanner Lunakvarteret til flere åbne bykvarterer og forbedrer bymidten i Södertälje, Sverige.
 Lunakvarteret. C.F. Møller. Photo: Places Studio
Fakta

Bygherre

Telge Fastigheter Södertälje kommun

Adresse

Södertälje, Sverige

Omfang

75.000 m2

År

2023-2024

Konkurrence

1. præmie i international arkitektkonkurrence. 2024

Ingeniør

Bjerking

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Præmiering
Præmiering
  • 1. præmie i international arkitektkonkurrence. 2024

Transformationen af Lunakvarteret er et af de mest omfattende byudviklingsprojekter i Södertäljes bymidte nogensinde. Den overordnede strategi for projektet omfatter en omhyggelig og skelsættende kombination af nedrivning og nybyggeri med lav klimaindvirkning. Ved at skabe nye offentlige rum og gader åbnes Lunakvarteret op mod både byen og himlen samtidig med, at byens historiske arv bevares. Et væsentligt element i dette er skabelsen en bymidte i menneskelig skala, hvilket opnås gennem hensynsfuld bygningsarkitektur og oprettelsen af Kultur- og Videnspladser, der forener byens forskellige niveauer i terrænet og gør kvarteret tilgængeligt for beboere og besøgende.

Velovervejet og æstetisk funderet brug af materialer og landskabsarkitektur beriger miljøet på flere niveauer. Ved at udnytte niveauforskelle og skabe prægnante strukturer, såsom ”Tälje-trappen”, skabes visuelle attraktioner og legende elementer, der fremhæver byens historiske og naturlige karakter.

Levende sted med en stærk identitet

Planen fokuserer på at skabe attraktive og indbydende steder, der fremmer bylivet og oplevelsen af tryghed året rundt. Integration af forskellige funktioner og aktiviteter, såsom kunst, kultur og leg skaber miljøer, der er perfekte at bo i og en stærk identitet. En Biografterrasse fremstår som et symbol på et pulserende byliv, hvor himlen er taget.

C. F. Møllers vindende forslag anses af juryen for at være overbevisende med sin nøje gennemtænkte klarlægning, placering af aktiviteter og skabelse af indbydende og forbindende arkitektoniske elementer og fremstår som et forbillede for, hvordan byudviklingsprojekter kan kombinere skønhed, funktionalitet og klimavenlighed for at skabe et blomstrende og bæredygtigt bymiljø.

Læs mere

Flere projekter | Planlægning

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.