Gränby - Östra Sala Backe. C.F. Møller

Gränby - Östra Sala Backe

Et nyt mødested og en ny destination i Uppsala – et grønt centrum med ambition om at skabe en følelse af en bykerne, og som integrerer med et kulturhistorisk vigtigt område i byen.
 Gränby - Östra Sala Backe. C.F. Møller
Fakta

Bygherre

Atrium Ljungberg

Adresse

Uppsala, Sverige

Omfang

47000 m²

År

2019-

Konkurrence

1. Præmie i konkurrence. 2019

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Præmiering
Præmiering
  • 1. Præmie i konkurrence. 2019

Gränby - Östra Sala Backe danner et nyt indgangsmotiv langs en af de kulturhistorisk vigtige strækninger, der fører til Uppsala. Den nye bykerne rummer en blanding af kontorer, boliger, kultur og uddannelse, hvilket skaber et nyt erhvervsområde i byen.

Via indgangen til Gränby forenes Gränbystad med Östra Sala Backe, Årsta og Vaksala. Bykernen er udformet ud fra et ønske om at styrke oplevelsen af områdets eksisterende kulturelle og naturmæssige værdier, blandt andet ved at danne nye veje og en sigtelinje, der binder områderne visuelt sammen med den kulturhistoriske bydel Vaksala. En synlig Vaksala kirke i horisonten bygger bro til en fjern fortid og minderne fra vikingetiden i Vaksala gärde. De omgivende grønne arealer bliver også mere tilgængelige og integreres via en grøn kile, der leder ind gennem Gränby - Östra Sala Backe. Natur og kultur står centralt i den nye bykernes identitet.

Et bæredygtigt centrum vokser frem

Der vil vokse en bæredygtig bydel frem i Gränby. Med udgangspunkt i BREEAM, en af de mest anvendte metoder til vurdering af bæredygtighed i verden, har C.F. Møller Architects prioriteret at anvende materialer med lang holdbarhed, og som er nemme at genbruge. Energibesparende løsninger og kollektiv transport er prioriteret højt, og et nyt centrum med bymæssig karakter tager form og udgør samtidigt et effektivt knudepunkt for den kollektive trafik.

Arbejdspladser, uddannelse, kultur og boliger giver synergier for arbejdstagere, studerende, kulturforbrugere og beboere. Blandingen af funktioner til Gränby - Östra Sala Backe bringer liv til bydelen på alle timer af døgnet. Med fokus på stuetager fulde af liv er bygningernes højde og funktionerne strategisk indpasset og således tilpasset gadens karakter og lysforholdene. Gaderne ind til Gränby – Östra Sala Backe skal være lyse og give en følelse af tryghed. I stueplan findes alt fra kontorfællesskaber til udeservering, børnehave og cykelværksted.

På vej ind til Uppsala bliver Gränby – Östra Sala Backe en del af en sekvens, der begynder med Vaksalas landskab – med Vaksala kirke som vartegn – og ved indgangen til Gränved danner en 10 etagers høj kontorbygning endnu et vartegn. Sammen bliver de et symbol på både det nye og det historiske Uppsala.

Læs mere

Flere projekter | Planlægning

Vis flere projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.