Med udviklingen af Guldborgsund havneby får Nykøbing Falster grønne omgivelser og rekreativ havneatmosfære koblet tæt sammen med midtbyen. Bylivet åbner sig mod sundet og den gamle industrihavn er gjort tilgængelig og attraktiv. Udover at indkapsle erhverv og bolig i det nye havneområde, består det også af offentlige funktioner og byrum for byens øvrige borgere og besøgende.
Havnens historie bliver bevaret og nyfortolket gennem de gamle siloer, pakhuse og havnebygninger, som byrummene er centreret omkring. Med respekt for det oprindelige, er bygningerne transformeret til lokaler for kulturinstitutioner, restaurationer og offentlige funktioner, som forenes med forskellige boliger, der sikrer en varieret beboersammensætning.
Havnepromenade, adgang til vandet og grønne områder gør havnen til et attraktivt område for besøgende. Samtidig sikrer kulturinstitutioner, erhvervsområder og forskellige boligtyper liv året rundt.
Klimasikring indarbejdet i landskabet
Helhedsplanen for Guldborgsund havn i Nykøbing Falster dækker hele den eksisterende industrihavn og 1,4 kilometer havnekaj mod sundet. Ligesom i andre kystbyer, er klimasikring aktuelt i Nykøbing Falster fordi havvandet stiger.
Med landskabsløsningen ved Guldborgsund havn er klimasikringen af kyststrækningen brugt aktivt så det ikke opleves som en barriere i omgivelserne, men bidrager positivt til boliger og landskab. Klimasikringen er integreret i landsskabsløsningen med hævede terræn-plinter og plateauer, hvor parkeringsløsninger er skjult i landskabet. Udover en landsskabsløsning, der klimasikrer kyststrækningen, understøtter det samtidigt et aktivt havnemiljø og byrum med rekreative arealer.