City Dox Brussels. C.F. Møller

City Dox Brussels

Located alongside a canal, the City Dox provides wonderful views for every apartment. In between the buildings, green gardens provide a meeting point and remedies for biodiversity in the area.
 City Dox Brussels. C.F. Møller
Facts

Address

Brussels, Belgium

Size

60000 m², 460 1-, 2-, 3-room apartments, studios, common spaces, production & retail, and landscape

Year

2019, Competition

Architect

C.F. Møller Architects in collaboration with BRUT

Awards
Awards
  • 2nd prize in architectural competition. 2019

City Dox is a new apartment project in Anderlecht, a municipality in Brussels, Belgium. The project is located in a lush nature area, along the Digne du Canal. The project consists of three buildings which are all placed on top of a 6-meter-tall plinth containing production and retail facilities. The tallest building is 14 stories and a challenge with the project has been to reduce the visual appearance of the buildings. To make the buildings appear less towering, a dark, solid base is used as a foundation, which accommodates the production and retail spaces; above the ground floor, the base fluctuates in heights and a light grid, which is pulled out of the façade, adds to further reduce the impact of the building. The light grid also creates depth and the impression of the building merging into the sky.

A green centre

All the buildings are connected through the ´Green Heart´ of the building, an elevated garden. By giving access to the parking garage through the garden, it will be actively used throughout the day. The roofs on the tall buildings have solar panels, and the lower roofs are green - adding a nice view for the apartments above. In addition, beehives, rainwater collection etc. are an integrative part of the area, to add biodiversity to community.

Read more

More projects | Residential

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.