Sandbakken. C.F. Møller. Photo: Thomas  & Poul Pedersen

Sandbakken

Sandbakken is a housing complex south of Aarhus, located at the top of the undulating site of a former brickworks, intersected by two deep, distinctive valleys.
 Sandbakken. C.F. Møller. Photo: Thomas  & Poul Pedersen
Facts

Client

Pensionskassernes Administration

Address

Aarhus

Size

19000 m², 212 units

Year

1989-90

Collaborators

Engineer: Carl Bro A/S
Landscape architect: Paul Le Fevre Jacobsen
Artists:Merete Barker, Viera Collaro, Claus Jensen

Awards
Awards
  • Architectural Prize: The Masonry Prize. 1991
  • Aarhus Municipality Architecture Award. 1989
  • Prize at the World Biennial in Sofia. 1985

Sandbakken possesses two contrasting outdoor areas: firstly, the dense urban squares of the rectangular courtyards, onto which all the front doors open. Then there are the open green spaces between the three groups of houses, which call to mind the relatively untouched hilly landscape of East Jutland. The simplicity in the details and the unusual construction plan provide the place with an identity all its own.

Read more

More projects - Residential

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.