Kajstaden Tall Timber Building. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Kajstaden Tall Timber Building

The Tall Timber Building residence has become a landmark and, during construction, became Sweden's tallest solid wooden building in the new district of Kajstaden at Lake Mälaren in Västerås. All parts of the building consist of cross-laminated wood, which includes the walls, joists and balconies as well as the lift and stairwell shafts.
 Kajstaden Tall Timber Building. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
Facts

Client

Slättö Förvaltning

Address

Västerås, Sweden

Size

2400 m² tall building, 7500 m² in total

Year

2016-2019

Construction

Martinsons og Consto

Engineering

Bjerking

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Architects

Kajstaden - Tall Timber Building is an important landmark for sustainable construction and a reference project that shows that conversion to climate conscious architecture is possible. Through research projects and several active wood projects, C.F. Møller Architects has focused on innovation as well as developing and implementing multi-storey buildings with solid wood frames. In Kajstaden, an active decision was made to prioritise industrial timber techniques for the building material to influence and take responsibility for the impact of the construction industry on the environment and climate change. A crucial advantage of wood, unlike other building materials, is that the production chain for the material produces a limited amount of carbon dioxide emissions. Instead, it is part of a closed cycle, where carbon is retained in the frame of the building.

Research also shows that buildings with a wooden frame make a positive contribution to human health and well-being- thanks to better air quality and acoustic qualities.

The building process

The Kajstaden - Tall Timber Building is nine floors high with an elevated ground floor and a top floor with a double height ceiling. The high precision technology involved in CNC-milled solid timber with glulam elements results in air-tight and energy-efficient houses without other unnecessary materials in the walls. The low weight of the material means fewer deliveries to the construction site and a more efficient, safer and quieter working environment during construction. It took an average of three days per floor for three craftsmen to raise the frame. Mechanical joints with screws have been used, which means that the building can be taken apart so that the materials can be recycled. The total carbon dioxide saving is estimated to be 550 tonnes of CO2 when using solid wood instead of concrete.

The apartment building was inaugurated and tenants moved in during February 2019.

Read more

More projects | Residential

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.