ObelHus. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

ObelHus

Transformation af tidligere tobaksfabrik opført i 1936 af arkitekt Preben Hansen, der omdanner industribygningen til moderne boliger med respekt for og bevarelse af bygningens kulturhistoriske værdier.
 ObelHus. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Bygherre

C.W Obel Ejendomme

Adresse

Aalborg, Danmark

Omfang

6.300 m²

År

2023-2024

Entreprenør

HP Byg

Ingeniør

Brix & Kamp

Landskab

C.F. Møller Architects

C.W Obel’s samlede bygningskompleks, der har tjent som tobaksfabrik i Aalborg har rødder tilbage til 1898. Den komplekse struktur, opført i flere faser på Strandvejen, har tidligere huset kontorer og undervisningslokaler.

Den betydelige bevarede arkitektur og industrielle arv udgjorde både en inspiration og en udfordring. Udfordringen bestod særligt i at transformere tydeligt industrielt prægede rum til tidssvarende boliger og samtidig bevare oplevelsen af historien og den industrielle arv. Boligerne er således designet med respekt for den eksisterende bygningsstrukturs karakteristiske træk, der ses i facadens grid-system, der udgøres af søjler og bjælker. og store vinduespartier. En variation i boligtyper, fra mindre lejligheder på 52 m² til større boliger op til 112 m² i flere plan, sikrer diversitet. De øverste lejligheder er unikke i forhold til dagslys fra det shedtag-lys som bygningen er født med.

En fælles tagterrasse styrker fællesskabet blandt beboerne og byder på panoramaudsigt over Limfjorden og byens tårne.

Altaner er tilføjet med respekt for bygningens æstetik gennem lette stålkonstruktioner, og tilfører dybde og en ny dimension til facaden. Materialeskiftet fortæller husets historie, mens farver, vinduesproportioner og facaderytme er bevaret. Det eksisterende råhus er isoleret, så det overholder BR18-krav.

Høj grad af genanvendelse

Projektet gør sig bemærket med høj grad af genanvendelse ved at genanvende ikke kun råhuset , men også ældre bygningsdele som loftsplader og døre. ObelHus er det første Svanemærkede projekt i Nordjylland, idet alle nye materialer opfylder høje miljøstandarder. Bevarelse af kulturhistoriske elementer peger også på kulturel bæredygtighed ved at sikre at byens arv lever videre i en ny form.

Projektets balance mellem renovering og bevarelse har således været afgørende. Ved at bevare og genfortælle kulturhistoriske elementer skaber ObelHus en harmonisk syntese mellem fortid og nutid, hvor den gamle industribygnings sjæl forbliver intakt i et moderne boligmiljø.

Læs mere

Flere projekter | Renovering & Transformation

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.