Ole Rømer Observatoriet, restaurering. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Ole Rømer Observatoriet, restaurering

Restaureringen af det fredede Ole Rømer Observatorie fra 1912 genopretter bygningen til sin oprindelige pragt, moderniserer formidlings- og undervisningsfaciliteter og forbedrer tilgængeligheden for bevægelseshæmmede.
 Ole Rømer Observatoriet, restaurering. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Fakta

Bygherre

Aarhus Universitet, Science Museerne med støtte fra Realdania, Salling Fondene, Nordea-fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Aarhus Kommune

Adresse

Aarhus, Danmark

Omfang

326 m²

År

2021-2023

Ingeniør

Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Ole Rømer Observatoriet er et astronomisk formidlingscenter for skoler og offentligheden, og er en del af Science Museerne ved Aarhus Universitet. Restaureringen forbedrer rammerne for undervisning og formidling af naturvidenskab med tidssvarende faciliteter. Derudover er Observatoriehaven også inddraget til formidling – og til sammen udgør hele projektet en nøgleattraktion i udviklingsprojektet for det rekreative område Kongelunden i Aarhus.

Ole Rømer observatoriet er en fredet bygning.

Tidssvarende formidlingscenter i historiske rammer

Restaureringen omfatter blandt andet facaderenovering, miljøsanering og tilbageføring af oprindelige farve- og materialevalg. Særligt istandsættelsen af de to kuppeler, og installation af et nyt 700 mm. teleskop, tilfører en oplevelsesværdi for besøgende og er gjort tilgængelig for gangbesværede.

Det oprindelige ankomstrum og forstuemed terrazzogulv og søjler, med ådring og bladguld, er bevaret i sin oprindelige udformning. Ovenlyset, der kaster lys på relieffet af Ole Rømer, er fornyet i sin oprindelige form. Den udvendige hovedtrappe er udvidet og suppleret med trappelift, der sikrer adgang til observatoriet for bevægelseshæmmede. Faciliteter for besøgende er opgraderet med nye toiletter og tekøkken.

Med restaureringen fremstår Ole Rømer Observatoriet som et smukt, funktionelt og tilgængeligt videnscenter for astronomi og naturvidenskab, der respekterer bygningens historie.

Læs mere

Flere projekter | Renovering & Transformation

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.