Dalum Papirfabrik, Hollænderhuset. C.F. Møller. Photo: Erik Nord Arkitekter

Dalum Papirfabrik, Hollænderhuset

Transformation af ikonisk industribygning til eksklusive lejligheder med stort fokus på genanvendelse af materialer for at reducere klimaaftrykket og bringe historien med ind i fremtiden.
 Dalum Papirfabrik, Hollænderhuset. C.F. Møller. Photo: Erik Nord Arkitekter
Fakta

Bygherre

MT Højgaard Property Development

Adresse

Odense, Danmark

Omfang

2.912 m²

År

2022-2024

Ingeniør

Konstruktioner: Fjord Rådgivende Ingeniører A/S Installationer: UBBE Rådgivende Ingeniører ApS

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Hollænderhuset er en transformation af en ikonisk industribygning beliggende i den nordlige del af området Dalum Papirfabrik ved Odense å. Det ambitiøse projekt bringer nyt liv til et område med stor historisk betydning. Hollænderhusets historie er rodfæstet i Dalum Papirfabriks omdrejningspunkt, den hollandske papirmaskine, der engang revolutionerede papirproduktionen. Transformationen af Hollænderhuset skaber 20 eksklusive ejerlejligheder med højt til loftet og en æstetik med reference til historien ved bl.a. at fastholde stemning og karakteren af det originale byggeri.

Kernen i transformationen er at bevare og forstærke bygningens karakteristiske industrielle træk. De store, markante industrielle vinduer bibeholdes, og der tilføjes tilbagetrukne altaner, der giver en flot udsigt over åen og det omkringliggende grønne landskab. Lejlighederne i stuetagen har skønne terrasser med mulighed for at skabe et individuelt præg.

Højloftede rum med en minimumshøjde på fire meter skaber et luftigt og rummeligt udtryk. Kontrast mellem rå betonrammer og varme materialer som træ skaber en unik stemning, der definerer hvert rum.

Bevarer kulturarven ind i fremtiden

Lejlighederne spænder i størrelse fra 120 til 200 kvadratmeter og hver har sin egen karakter. Øverst findes en penthouselejlighed med ekstra høje lofter og et tårnplateau med panoramaudsigt.

Store aluminiumsvinduer sikrer optimalt lysindfald. Den tidligere røde murstensfacade genanvendes og blandes med nye rustikke mursten så bygningens industrielle æstetik bevares. Adgangen til lejlighederne sker via rummelig opgang centralt i bygningen, som får dagslys fra ovenlysvinduer.

Hollænderhuset bidrager til den generelle udvikling af Dalum Papirfabrik fra gråt industriområde til en ny grøn og levende bydel, og indgår som et væsentligt omdrejningspunkt i den samlede udviklingsplan for området, som C.F. Møller Architects står bag.

Læs mere
Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.