Nya Kronan i Sundbyberg. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Nya Kronan i Sundbyberg

Nya Kronan i centrum af Sundbyberg i Sverige er blevet udviklet til et moderne og miljøvenligt kontordistrikt med fleksible og bæredygtige arbejdspladser. Der er skabt 40.000 m² ny plads til kontorer og parkering.
 Nya Kronan i Sundbyberg. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
Fakta

Bygherre

Skanska Sverige AB

Adresse

Solna, Stockholm, Sverige

Omfang

42.000 m²

År

2019-2022

Entreprenør

Skanska Sverige AB

Arkitekt

C.F. Møller Architects (Oprindelig arkitekt: Reflex arkitekter)

Landskab

ÅWL Landskap

Præmiering
Præmiering
  • Vinder af Årets Byggeri i Sverige. 2022

Nya Kronan er opført af Skanska på vegne af Vasakronan, hvor C.F. Møller Architects fik til opgave at udarbejde byggedokumenter for Skanska og tilpasse kontordistriktet til lejerne.. Reflex Architects er den oprindelige arkitekt for de nye bygninger.

Kronan-kvarteret i det centrale Sundbyberg, en af Stockholms ældste forstæder, bestod oprindeligt af tre bygninger, der blev opført i 1981. En lavere kontorbygning og en parkeringskælder er blevet revet ned for at gøre plads til to nye bygninger med moderne og fleksible kontorlokaler. C.F. Møller Architects har designet en ny bygning med yderligere kontorer og et fitnesscenter, der forbinder det eksisterende højhus med de nye lokaler Beliggenheden er et af de mest effektive trafikale knudepunkter i Stockholm tæt på metro-, bus-- og togforbindelser.

Multi-tenant bygning

Ejendommen er designet som en "multi-tenant"-bygning, der kan rumme en bred vifte af lejere, men som samtidig kan tilpasses en eller flere store lejere. Den første lejer er den svenske skattestyrelse, som lejer hele den nye bygning og dele af den eksisterende tilstødende højhusbygning.

Bygningerne er opdelt i mindre volumener med varieret udformning for at passe ind i det lille Sundbyberg. Facadematerialerne er tidløse og holdbare i et farveskema, der står i kontrast til de rødbrune mursten i det eksisterende højhus. Store terrasser på forskellige niveauer og i forskellige retninger giver et varieret taglandskab med plads til udendørs ophold. Bygningerne er forbundet i indgangspartiet, hvor der er tre lyse gårdrum til fælles brug. Karakteren af gårdspladserne forstærkes af en mur i fletværk med genbrugte mursten, der udgør et centralt og naturligt fokuspunkt i bebyggelsen. De aktive stueetager består af en kantine/arbejdsplads til skattekontoret og en foredragssal, der kan bruges uafhængigt af hinanden, samt en café på hjørnet, der bidrager til den urbane karakter i området.

Grønne kontorer med et klart bæredygtigt fokus

Bygningen har integrerede solceller i en del af facaden og solceller på tagene, som også er dækket af sedum. Der er store cykelparkeringspladser med tilhørende serviceområde og omklædnings- og tørrerum. Nya Kronan er designet med henblik på at opnå LEED Platinum Core & Shell miljøcertificering, som er det højeste niveau.

Læs mere
Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.