Carlsberg Headquarters, Landskap. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Carlsberg Headquarters, Landskap

Landskapsløsningen for Carlsbergs hovedkontor bygger bro mellom fortid og nåtid, ute og inne og offentlig og privat med fokus på klimatilpasning.
 Carlsberg Headquarters, Landskap. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Fakta

Byggherre

Carlsberg Breweries A/S

Adresse

Valby, København, Danmark

Omfang

9500 m²

År

2008-2022

Konkurranse

1. premie i arkitektkonkurranse. 2008

Byggherrerådgiver

EKJ Rådgivende Ingeniører

Entreprenør

Aarsleff

Ingeniør

Alectia

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Premiering
Premiering
  • 2. plass i Paysage ECOtech Green Award i kategorien HI-TECH CITY LANDSCAPE: NBS and SUDS. 2022
  • 1. premie i arkitektkonkurranse. 2008

Landskapet rundt Carlsbergs hovedkontor er en videreføring av stedets lange historiske tradisjon for å knytte sammen bygninger, hager og landskap. Bygningen er flettet sammen med den fredede eksisterende hagen med et tilpasset og skånsomt uttrykk der bygningsgeometri og terrasser tilpasser seg terrenget og hagens store og fredede trær. Kildens historiske betydning for Carlsberg er tolket som et nytt, karakteristisk og funksjonelt landskapselement som tilfører brygger Jacobsens gamle, romantiske hage nye sosiale og rekreative dimensjoner. Det nye skulpturelle vannelementet «Kilden» er plassert mellom nytt og gammelt, hage og bygning, og markerer på en skånsom måte møtet mellom hovedkontorets oppholdsområder og den fredede hagen. Dermed forvandles hagen til et offentlig rekreativt pusterom og føres inn i en ny tid med en høyere grad av offentlighet og bruk, der klimatilpasning og tilgjengelighet flettes sammen med stedets kulturarv.

Oppholdsnisjer og oppsamling av regnvann

Det nye, store vannelementet «Kilden» består av tre forbundne tolkninger av vann: I den øverste hagen er det et speilbasseng med vannliljer ved en stilisert tolkning av en bekk. Den ender i en etasjehøy kaskade som ender i en hevet innsjø med iris og vanngress. Regnvann fra tak og overflater samles og håndteres lokalt. Regnvannet som samles opp, brukes rekreativt i hagens skulpturelle kunstige foss. Overflødig overflatevann oppbevares i et nedgravd regnvannsmagasin og resirkuleres for bruk i kaskaden. «Kildens» vannelement danner en serie oppholdsnisjer og terrasser på begge sider og skaper et naturlig og innbydende skulpturelt skille mellom offentlige parkarealer og hovedkontorets private oppholdsterrasser. Mellom «Kilden» og den fredede, nyklassisistiske hagen er det et variert og frodig belte med stauder, gressplen og mindre busker, som en tolkning av den tidligere romantiske hagen som utgjorde grensen mot vest.

Les mer

Flere prosjekter | Landskap

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.