Harbour Stones Lindholmen Göteborg . C.F. Møller

Harbour Stones Lindholmen Göteborg

Uppdraget har varit att skapa en masterplan för ett nytt bostadsområde på Lindholmen, en del av Göteborgs gamla industrihamn. Lindholmen karaktäriseras av en äldre industri och varvskultur. Området kring Lindholmen och Älvstranden omvandlas idag till nya stadsdelar och bostadskvarter.
 Harbour Stones Lindholmen Göteborg . C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Norra Älvstranden Utveckling AB, PEAB, Skanska, HSB och Stadsbyggnadskontoret i Göteborg

Adress

Göteborg, Sverige

Omfattning

54 000 m² (ca. 35 000 m² bostäder, 5 200 m² verksamheter)

År

2011-2013

Tävling

1:a pris i internationell tävling. 2010

Entreprenör

Älvstranden Utveckling AB

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

URBIO

Pris
Pris
  • 1:a pris i internationell tävling. 2010

Målet med masterplanen har varit att skapa en mänsklig skala i området. Planen tillför hamnen en ny sammanhållen bebyggelse, annan typ av arkitektur som omhändertar dom mindre rummen mellan byggnaderna.

Planen består av tio skulpterade punkthus i hamnmiljö, vilka varierar i höjd, därav kommer namnet Harbour Stones. Ett höghus på 16 våningar kommer att stå som ett landmärke för bostäderna och området i sin helhet. Husen är formgivna för att få optimalt solljus och utblickar ut över hamnen. Fasaderna har en karaktär och refererar till båtvarvens historia. Masterplanen tar utgångspunkt i den befintliga bebyggelsens variation och skala.

Inåt öppnar sig området med två trappanläggningar som skapar publika gångförbindelser tvärs genom bostadsområdet och med ytterligare en trappning som vänder sig mot vattnet. Trappanläggningarna skapar en intim närmiljö med soliga platser i lä och i direkt kontakt med hamnen och havsutsikten.

Läs mera

Fler projekt | Planering

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.