Tillfartsvägarna binds samman med stadsstrukturens öppningar och skapar ett nytt förhållande mellan staden och fjorden. Det som tidigare sågs som en nackdel har nu förvandlats till en ny, attraktiv front. Kvaliteterna hos den cirka en kilometer långa hamnfrontssträckningen framhävs genom ett träräcke och en osedvanligt detaljerad buolevard som är anpassad för fotgängare och cyklister. Det medeltida slottet Aalborghus har på nytt blivit hamnens centrum genom anläggningen av en stor grön plats som iscensätter de historiska fästningsvallarna.
Promenadens trappor och nedsänkta terrasser gör att de besökande kommer nära vattnet. Olika parker har anpassats för bland annat torghandel, bollspel eller solande. Det centrala aktivitetsfältet – ett landskap som inbjuder till rörelse – har utformats för att kunna rymma sport och lekar, från beachvolley på sommaren till skridskobana på vintern. Området omges av dramatiskt vinklade nät och lyktstolpar. De valda materialen är råa och obearbetade liksom fjorden, t.ex. asfalt, stål, betong och trä. Samtidigt finns det förfinade referenser till havet med t.ex. vågformade mönster på trottoarerna.
En urban sockel skapar en upphöjd bas som skyddar mot översvämningar och samlar områdets karakteristiska fristående byggnader – som universitetet, studentbostäder och konserthallen Musikens Hus, designad av Coop Himmelblau. Kontrast och mångsidighet har varit ledande principer vid utformningen av Aalborgs Hamnfront, som har blivit Aalborgs stadspark.