HAFUN (Hamburg Fundamental Interactions Laboratory), Hamburg Universitet. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

HAFUN (Hamburg Fundamental Interactions Laboratory), Hamburg Universitet

Et vartegn for forskningscampus Science City Bahrenfeld i Hamborg, der samler to forskningscentre i én bygning, som både rummer højteknologiske underjordiske laboratoriefaciliteter og åbne miljøer for vidensdeling og formidling.
 HAFUN (Hamburg Fundamental Interactions Laboratory), Hamburg Universitet. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Bygherre

Sprinkenhof GmbH

Adresse

Hamburg, Tyskland

Omfang

12.000 m²

År

2023-2029

Konkurrence

1. præmie i arkitektkonkurrence. 2023

Ingeniør

ahw Ingenieure GmbH PGMM Planungsgruppe M+M AG BZS-Bauphysik GmbH Christian Bonik GmbH Fassadenberatung

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Andre samarbejdspartnere

BAL, Bauplanungs und Steuerungs GmbH

Præmiering
Præmiering
  • 1. præmie i arkitektkonkurrence. 2023

Den nye forskningscampus Science City Bahrenfeld i Hamborg er et ”centre of excellence” i hele Tyskland og Europa. HAFUN er en vigtig brik, som samler to forskningscentre og rummer faciliteter med åbne miljøer til kontorer, mødesteder og konferencer, samt delvis underjordiske laboratorier med ekstremt sensitivt udstyr til forskning i blandt andet kvantefysik, kosmisk stråling og gravitationsbølger, som kræver komplet afskærmning fra interferens og rystelser.

Bygningen består af to atriumbygninger, sammenkoblet via et hjørne i hvert volumen. Dette skaber en bygningsgeometri som et dobbelt loop, der med én samlende facade giver en genkendelig og ikonisk bygning, som i kombination med sit landskabsdesign tilpasser sig omgivelserne. Bygningen nedtrapper med grønne taghaver mod boligbebyggelse i syd, og åbner sig mod den eksisterende campus i vest. Sammenkobling af volumenerne skaber vinkler til udendørs opholdsrum rundt om bygningen med grønne terrasser og haver, som smelter sammen med volumenernes indre gårdrum, der fremstår åbne og velkommende. Her ligger bygningens indgang centralt placeret hvor de to gårdrumsbygninger mødes.

Rationel struktur med sociale knudepunkter

Ankomstområdet består af en generøs foyer forlænget af en elegant vindeltrappe til tagterrasserne, så besøgende nemt kan komme op til et observatorium og udendørs undervisningsfaciliteter. Sammenkoblingen mellem de to volumener danner bygningens hjerte, hvor et centralt placeret atrium skaber et socialt knudepunkt. På et attraktivt hjørne i gadeplan ligger konferencefaciliteterne, hvor det indvendige rum kan forlænges med gårdrummene. Dagslys, lyst interiør og træpaneler skaber en behagelig atmosfære og har en akustisk absorberende effekt i atriet, kontorerne og de rummelige gangarealer indrettet med loungeområder. Indvendigt baserer bygningen sig på en rationel og fleksibel struktur, hvor der samtidigt er lagt vægt på åbenhed med mødesteder, der fremmer vidensdeling og samarbejde.

Læs mere

Flere projekter | Undervisning/Forskning

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.