Alle bygningsdelene lages av krysslimt tre, inkludert vegger, bjelkelag, balkonger og heis- og trappehussjakter.
Kajstaden – Tall Timber Building er et viktig landemerke for bærekraftige bygninger, og dette er et referanseprosjekt som viser at omstillingen til klimasmart arkitektur er mulig. C.F. Møller Architects har gjennom forskningsprosjekt og flere aktive treprosjekter fokusert på innovasjon og på å utvikle og gjennomføre høyhus med massiv treramme. I Kajstaden ble det tatt en aktiv beslutning om å prioritere industriell treteknologi som bygningsmateriale for å påvirke og ta ansvar for byggebransjens påvirkning av miljø og klimaendringer. En avgjørende fordel med tre, i motsetning til andre bygningsmaterialer, er at produksjonskjeden for materialet har begrenset utslipp av karbondioksid. Isteden er det en del av et lukket kretsløp der kull forsinkes i bygningens ramme.
I tillegg viser forskning at bygninger med treramme bidrar positivt til menneskers helse og trivsel, takket være bedre luftkvalitet og akustiske kvaliteter.
Byggeprosessen
Kajstaden – Tall Timber Building er totalt ni etasjer høyt, med høyere første etasje og dobbel takhøyde i øverste etasje. Teknikken med CNC-freste massivtre- og limtreelementer har høy presisjon og gir lufttette, og derfor energieffektive hus uten andre unødvendige materialer i veggene. Materialets lave egenvekt fører til færre transporter til byggeplassen, og mer effektivt, sikrere og mindre støyende arbeidsmiljø i byggeperioden. Tre håndverkere brukte i gjennomsnitt tre dager på å reise rammen for hver etasje. Det er brukt mekaniske fuger med skruer, slik at huset kan deles opp igjen for å gjøre det enklere å resirkulere materialet. Den totale CO2-besparelsen anslås til 550 tonn ved bruk av massivtre istedenfor betong.
Leilighetsbygget ble innviet og leietakerne flyttet inn i februar 2019.