Sydbank, Kgs. Nytorv 30. C.F. Møller. Photo: Jannick Børlum

Sydbank, Kgs. Nytorv 30

Sydbanks historiska fastighet på Kongens Nytorv i Köpenhamn har restaurerats och uppdaterats med respekt för byggnadens ursprungliga storhet.
 Sydbank, Kgs. Nytorv 30. C.F. Møller. Photo: Jannick Børlum
Fakta

Uppdragsgivare

Sydbank A/S

Adress

Köpenhamn, Denmark

Omfattning

2 500 m²

År

2016-2018

Entreprenör

LJ Entreprise

Ingenjör

Oluf Jørgensen Sweco

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Den utvändiga restaureringen och uppdateringen invändigt återställer byggnadens ursprungliga storhet och skapar samtidigt en kontorsbyggnad som tillgodoser behoven i dagens bankverksamhet. Byggnaden uppfördes 1875 och har återställts till sitt ursprungliga uttryck. Fasaden och alla dess dekorationer har reparerats och målats, fönster som tidigare murats ner har återställts till sin fulla höjd. Originalfyllningar och detaljer runt fönstren har återskapats och byggnadens ursprungliga karakteristiska balkonger med gjutjärnsräcken har återställts. De återuppförda balkongerna mot Kongens Nytorv tar tillbaka byggnaden till den ursprungliga funktionen och ger en distinkt identitet mot det historiska torget.

Specialutvecklad färgpalett för platsen

På bottenplan är fasaden öppen, transparent och inbjudande och klädd med natursten. Invändigt har en lounge med en ny reception och multifunktionell informationsvägg inrättats. Mitt i loungeområdet öppnas byggnaden upp till sin fulla höjd och en spiraltrappa binder samman bottenvåningen med övre våningar. Golven på bottenvåningen är också konstruerade i natursten, och på övriga våningar är golven täckta med breda ekplankor. Väggarna är målade i en färgpalett som utvecklats specifikt för platsen. Taken är gjorda med akustikputs, vilket i kombination med ett utökat dagsljusinflöde skapar ett behagligt utrymme för personal och besökare.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.