Dalum Papirfabrik, Holländarhuset. C.F. Møller. Photo: Erik Nord Arkitekter

Dalum Papirfabrik, Holländarhuset

Förvandling av en ikonisk industribyggnad till exklusiva lägenheter med stort fokus på återvinning av material för att minska klimatpåverkan och föra historien in i framtiden.
 Dalum Papirfabrik, Holländarhuset. C.F. Møller. Photo: Erik Nord Arkitekter
Fakta

Uppdragsgivare

MT Højgaard Property Development

Adress

Odense, Denmark

Omfattning

2 912 m²

År

2022-2024

Ingenjör

Konstruktion: Fjord Rådgivende Ingeniører A/S Installation: UBBE Rådgivende Ingeniører ApS

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Holländarhuset är en omvandling av en ikonisk industribyggnad belägen i den norra delen av Dalum Pappersbruk-området vid Odense å. Det ambitiösa projektet ger nytt liv åt ett område med stor historisk betydelse. Holländarhusets historia har sina rötter i Dalum Pappersbruks epicentrum, den holländska pappersmaskinen som en gång revolutionerade papperstillverkningen. Omvandlingen av Holländarhuset skapar 20 exklusiva ägarlägenheter med högt i tak och en estetik som refererar till historien genom att behålla stämningen och karaktären hos den ursprungliga byggnaden.

Kärnan i omvandlingen är att bevara och förstärka byggnadens distinkta industriella drag. De stora, framträdande industriella fönstren behålls, och tillbakadragna balkonger läggs till, vilket ger en vacker utsikt över ån och det omgivande gröna landskapet. Lägenheterna på bottenvåningen har härliga terrasser med möjlighet att skapa en individuell prägel.

Högt till tak med en minimihöjd på fyra meter skapar ett luftigt och rymligt uttryck. Kontrasten mellan råa betongramar och varma material som trä skapar en unik atmosfär som definierar varje rum.

Bevarande av kulturarvet in i framtiden

Lägenheterna varierar i storlek från 120 till 200 kvadratmeter, var och en med en egen karaktär. Högst upp finns en takvåning med extra högt i tak och en platå med panoramautsikt.

Stora aluminiumfönster säkerställer optimalt ljusinsläpp. Den tidigare röda tegelfasaden återanvänds och blandas med nya rustika tegelstenar för att bevara byggnadens industriella estetik. Åtkomst till lägenheterna sker genom en rymlig trappa centralt i byggnaden som får dagsljus från takfönster.

Holländarhuset bidrar till den övergripande utvecklingen av Dalum Pappersbruk från grått industriområde till en ny grön och levande stadsdel. Det är en väsentlig punkt i den samlade utvecklingsplanen för området som C.F. Møller Architects står bakom.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.