Oslo Horisont. C.F. Møller. Photo: Visulent

Oslo Horisont

Oslo Horisont, ett storskaligt transformationsprojekt om totalt 82 000 m² med fokus på innovativ återanvändning. Projektet omfattar två höghus med ett upphöjt offentligt grönt landskap som ligger ovanpå en gammal postterminal.
 Oslo Horisont. C.F. Møller. Photo: Visulent
Fakta

Uppdragsgivare

KLP Eiendom

Adress

Oslo, Norge

Omfattning

82 000 m²

År

2009-

Ingenjör

Rambøll

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med Kristin Jarmund Arkitekter (nu Nordic Office of Architecture) och stadsplanerare Rodeo Arkitekter.

En postterminal transformeras till en ny port till tågperrongerna på Oslo Centralstation och skapar en kommersiell kontorshubb med flera hyresgäster, ett hotell och konferenscenter, saluhall, café och cykelparkering. Befintlig betongkonstruktion fungerar som bas för höghusen och ser till att en del av Oslos historia förvaltas. Återanvändningsstrategin tar hand om 30 000 m² betong, vilket gör Oslo Horisont till ett av Norges största transformationsprojekt.

Den gamla postterminalen blir en porös, transparent bas som ser till att stadens urbana puls och rörelse bjuds in och synliggörs. Centralt beläget i mitten av den transparenta basen etableras en direktanslutning till rulltrappor och hissar som leder området och byggnadens pendlare till perrongerna vid Oslo Centralstation. En ny stadsvåning skapas med entréer och anslutningar som även knyter ihop byggnaden med Akerselva, Nylandsbrua och Schweigaards Gate. Stadsgolvet aktiverar och binder samman den omgivande miljön genom att ta med uteplatser där det finns liv.

Gröna taklandskap med fokus på rekreation och liv

Cykelparkeringen är integrerad och en central del av konceptet med egen uppfart och parkeringskällare med över 3 000 cykelparkeringar. Detta samlas runt ett centralt atrium som ligger mitt emellan de två höghusen. På taket av postterminalen etableras ett grönt offentligt landskap som ger tillbaka tomten till den tätbebyggda stadsdelen. Allt detta möjliggörs även om 70 % av den befintliga konstruktionen omhändertas och fortsätter in i det nya projektet; vilket gör Oslo Horisont till en internationell förebild inom cirkularitet.

Det högsta höghuset är 135 meter högt och rymmer flexibla kontorsytor för framtida hyresgäster, upp till 3 500 nya arbetsplatser. Det lägre höghuset är designat för hotellverksamhet. Alla kommer att ha tillgång till terrasser med plantering, som visuellt framstår som hängande trädgårdar i full höjd med höghusen. Transformationen ger plats för rekreation och liv, i och mellan byggnaderna. Mitt i hjärtat av Oslo, mellan trädgrenarna på taklandskapet, kan besökarna uppleva panoramautsikt över staden, landsbygden och Oslofjorden.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.