Siloetten, bostäder i Løgten. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Siloetten, bostäder i Løgten

Många städer i Danmark har centralt belägna siloanläggningar. De flesta är inte längre i bruk, men visuellt är de fortfarande det dominerande element i den lokala ”skyline”. Som en del av utvecklingen av Løgten Bytorg till ett nytt centrum med butiker och bostäder har stadens nedlagda silokomplex gjorts om till 21 lägenheter av hög kvalité.
 Siloetten, bostäder i Løgten. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Fakta

Uppdragsgivare

Løgten Midt A/S v. Amatech A/S og Th. C. Carlsen Løgten A/S

Adress

Løgten, Denmark

Omfattning

3 100 m² (21 boliger) + 1500 m² Bytorg

År

2004-2010

Ingenjör

Niras

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbejde medChristian Carlsen Arkitektfirma

Landskap

C.F. Møller Architects

Pris
Pris
  • Nominering till Bæredygtig Beton-priset. 2013
  • Med på “shortlistan” för Contractworld Award. 2011
  • Residential of the Year WAN AWARD. 2010
  • Aarhus kommuns arkitekturpris. 2010

Själva silon innehåller trapprum och hiss och skapar en bas för en gemensam takterrass. Utanpå tornet är bostäderna byggt upp på en stålkonstruktion med iögonfallande former som sticker ut i ljuset och landskapet – nästan som legoklossar. Denna speciella struktur med utsprång och förskjutningar ger alla lägenheter fri utsikt över Aarhus-bukten. Strukturen innehåller en blandning av lägenheter i ett och två plan, vilket bland annat ger även de nederst belägna enheterna den fulla glädjen av utsikten. Bostädernas storlek varierar från ca 90-225 m² och inte två lägenheter är identiska.

Den låga bebyggelse vid bytorget säkrar fri utsyn till bukten för det bakomliggande bostadskvarter. Byggnaderna innehåller fem butiksuthyrningar, en mindre stormarknad och fem stora bostäder med generösa takterrasser.

Komplexets övriga ytor transformeras till en park med övertäckta parkeringsfaciliteter, lekplatser och möjlighet för uppehälle samt privata trädgårdar. Detta ska säkra bostäderna ett attraktivt närområde och samtidigt skapar ett grönt bidrag till Løgten centrum.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.