B-One, huvudkontor för Berlin Hyp. C.F. Møller. Photo: Beauty & the Bit

B-One, huvudkontor för Berlin Hyp

Berlin Hyps nya huvudkontor är designat för att stödja bankens hållbarhetsvision, samtidigt som det bidrar till omställningen och stadsutvecklingen i närområdet.
 B-One, huvudkontor för Berlin Hyp. C.F. Møller. Photo: Beauty & the Bit
Fakta

Uppdragsgivare

Berlin Hyp AG

Adress

Berlin, Tyskland

Omfattning

19 000 m²

År

2020-2024

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2020

Byggherrerådgivning

BDP Real Estate GmbH

Entreprenör

Züblin

Ingenjör

Züblin Zentrale Technik (structure, facade, building physics) ZBP Zimmermann und Becker Ingenieurgesellschaft (MEP)

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

SINAI Landschaftsarchitekten och C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Transsolar Energietechnik (Energiekonzept) Kardorff Ingenieure (light planning) Kösterke (kitchen planning) Buro Happold (DGNB Consultants) hhp Berlin (fire consultants)

Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2020

Fastighetsfinansiären Berlin Hyps nya huvudkontor, som ligger i korsningen Landwehrkanal och Corneliusbrücke, är den sista pusselbiten i det befintliga kvarteret, i linje med specifikationerna i stadsutvecklingsplanen. Den 11 våningar höga byggnaden fungerar som en referenspunkt i utkanten av Berlins västra centrum. Fasaden mot Budapester Strasse är förskjuten från den högsta punkten ner till en angränsande historisk villa på Budapester Strasse 5, för att på ett respektfullt sätt utjämna byggnadernas olika skalor. Huvudkontoret är designat för att kombinera nya sätt att arbeta på med områden för mötesplatser och lugna individuella arbetsplatser som stärker koncentrationsförmågan. Ett sammanlänkande ”town hall” fungerar som en mötesplats och kreativ arbetsplats där man kan hålla stora sammankomster eller kundmottagningar.

Fokus på hållbarhet

Från "town hall" med dess 11 våningar följer en serie smalare utrymmen med dubbel takhöjd byggnadens olika steg uppåt och skapar på så sätt olika aktivitetsbaserade arbetsytor kombinerat med gröna uteterrasser. På översta våningen avslutar en takträdgård och en konferenslokal sekvensen av gemensamma ytor med vidsträckt utsikt över Berlin, och på gården mellan den nya byggnaden och de befintliga husen skapas en grön oas precis intill "town hall" med den angränsande cafeterian.

Planterade terrasser kombineras med en självskuggande fasaddesign som minskar sollasterna. Fasaden ger ett både lugnt och nedtonat intryck, samtidigt som den diskret integrerar solcellspaneler i fasadens rutmönster av natursten. Målet är att det nya huvudkontoret ska uppfylla kraven för den högsta DGNB-certifieringsnivån, platina.

Läs mera

Fler projekt | Kontor & Kommersiellt

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.