Fernbahnhof Hamburg-Altona. C.F. Møller. Photo: Place Studio

Fernbahnhof Hamburg-Altona

Den nya stationen i Altona, Hamburg, står som ett visionärt landmärke – både för Altona och för hela Hamburg. Stationen spelar en aktiv roll i den urbana utvecklingen av Altona Nord och visionen att förstärka Hamburgs gröna image, med en koppling mellan natur och storstad.
 Fernbahnhof Hamburg-Altona. C.F. Møller. Photo: Place Studio
Fakta

Uppdragsgivare

ProHa Invest, Deutsche Bahn

Adress

Hamborg, Tyskland

Omfattning

46 500 m² (14 244 m² kontor, 9 678 m² hotell og 9 081 m² järnvägsstation + 13.500 m² källare)

År

2018-

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2018

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Hochtief, Schüssler Plan, Innius, Bonik Fassadenplanung, Baugrund Stralsund

Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2018

Konceptuellt är projektet en förening av tre element – basen, taket och tornen. I basen finns projektets alla urbana funktioner, medan de två tornen rymmer hotell och kontorslokaler med utsikt över Hamburg. De två tornen står som ett framåtblickande och hållbart landmärke – både lokalt och i den sammantagna urbana upplevelsen av Hamburg – medan det organiskt formade taket knyter ihop projektet och ger en mjuk och inbjudande kant gentemot den omgivande staden.

Basen orienterar sig mot det nya urbana Altona Nord, med kontakt till platsen framför och gatorna runt stationen, och erbjuder ett brett utbud av service som ger liv och aktivitet i stationshallen, inklusive restauranger, butiker, gym, gångväg till cykelparkering, ingång till stationshallen samt hotellobbyn och kontorshusets foajé.

Taket håller inte bara ihop projektets olika delar, utan bildar även ett valv över alla funktionerna i basen. Detta innebär att det övertäckta området framför stationen kan användas 365 dagar om året till utåtriktade och urbana aktiviteter som uteserveringar, matmarknader och olika kulturella evenemang. Ovanpå taket finns en grön rooftop-park med övertäckta utomhusområden för både hotell- och kontorsdelen. Den gröna takytan understryker Hamburgs vision om att stärka stadens gröna image, och ger projektet en stark grön profil.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.