Området, med utsikt över Gudenåen, är en populär plats för picknickar, skolklasser, fysisk aktivitet, kanotturer och evenemang. Med klimatanpassningsåtgärderna vid Justesens Plæne har området bevarats som en grön naturyta med plats för gemenskap och rekreationsaktiviteter. Upprättandet av en ny grön vall skyddar staden Randers från översvämningar från Gudenåen, Danmarks mest kända och längsta å. Samtidigt bildar vallen en barriär mot en angränsande trafikerad väg och ger lugn till området.
Vallen är sammanlänkad med ett större projekt som heter "Klimabåndet" vid Gudenåen och bildar ett sammanhängande översvämningsskydd genom centrala Randers. En pumpstation är avsedd att integreras direkt i vallen senare, för att säkerställa att vatten från det urbana avrinningsområdet kan fortsätta att släppas ut i Gudenåfloden även om vattennivåerna är höga.
Stadsnära naturområde med klimatanpassning och biologisk mångfald
Området Justesens Plæne ingår i utvecklingsplanen Flodbyen Randers, som också är utformat av C.F. Møller, och som klimatanpassar framtidens Randers och skapar attraktiva platser i rekreativa miljöer.
Vallen inkluderar en stenstruktur längs åstranden, så att tidvattnet kan upplevas på nära håll, och en böjd bro ger möjlighet till att vistas vid vattnet. Förutom lek- och evenemangsområden har ytor avsatts för vila med strategiskt placerade rabatter där inhemska arter av gräs, blommande örter och perenner ökar den biologiska mångfalden. Dessutom erbjuder Justesens Plæne ett hus där man kan inta sin matsäck, rekreationsområden rika på natur, en toalettbyggnad och ett lek- och rörelseområde i naturmaterial.
Planteringen kännetecknas framför allt av närheten till floden och fjorden och det något salta vatten som ibland kan översvämma området. Utvecklingen av Justesens Plæne säkerställer således en grön oas med fokus på natur och biologisk mångfald, som berikar stadens liv samtidigt som den stärker dess motståndskraft mot naturens påverkan.
Området är en viktig offentlig yta för rekreationsbruk och brukarna har varit inkluderade i en omfattande involveringsprocess som en del av projektet ”Byen til Vandet”.