Greenhouse in the Botanic Garden, University of Aarhus. C.F. Møller. Photo: Quintin Lake

Greenhouse in the Botanic Garden, University of Aarhus

The project includes a comprehensive restoration of the old greenhouse in the Botanic Garden in Aarhus originally designed by C.F. Møller.
 Greenhouse in the Botanic Garden, University of Aarhus. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Facts

Client

The University of Aarhus by Danish University and Property Agency

Address

Aarhus, Denmark

Size

3586 m² (1586 m² new tropical hothouse and 2000 m² renovation and rebuild of existing hothouse)

Year

2009-2014

Competition

1. prize in architectural competition. 2009

Engineering

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Artist

Sculptor Karin Lorentzen

Go to media library
Awards
Awards
  • Special Mention in the Architizer A+ Awards for the Plus Categories | Concepts: Architecture +Engineering category.. 2016
  • Shortlisted for Blueprint Award, Best Sustainable Project. 2016
  • The Chicago Athenaeum: International Architecture Award. 2016
  • Civic Trust Award - Regional Finalist. 2015
  • Aarhus Municipality Architecture Award. 2014
  • Shortlisted for Structural Award in the Sustainabilty category. 2013
  • 1. prize in architectural competition. 2009

In the restoration the palm house has become a new botanical knowledge centre, at the same time as the complex is extended with a new, 18 metres high tropical greenhouse, in which the public can go exploring among the tree-tops.

The existing snail-shaped greenhouse was well adapted to its surroundings, and it has been important to bear the existing architectural values in mind when designing the new one. The new greenhouse also uses the organic form, which is, at the same time, based on energy-conserving design solutions and on a knowledge of materials, indoor climate and technology. Advanced calculations have ensured that form and energy consumption interact in the best possible manner. The domed shape and the building's orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer.

Read more

More projects - Culture/Education/Landscape

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.