Maersk Tower, extension of the Panum complex at the University of Copenhagen. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Maersk Tower, extension of the Panum complex at the University of Copenhagen

The Maersk Tower is a state-of-the-art research building whose innovative architecture creates the optimum framework for world-class health research, making it a landmark in Copenhagen. It aims to contribute positively by linking the University of Copenhagen with the surrounding neighbourhoods and wider city.
 Maersk Tower, extension of the Panum complex at the University of Copenhagen. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Facts

Client

The Danish University and Property Agency (BYGST) and the University of Copenhagen
Donation: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål

Address

Copenhagen, Denmark

Size

42700 m² (24,700m² laboratories, offices and shared facilities and 18,000 m² foyer, canteen, auditoria, classrooms, plant)

Year

2010-2017

Competition

1st prize in international architectural competition. 2010

Client consultant

P & Partners

Engineering

Rambøll

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

SLA

Collaborators, other

aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson and Innovation Lab

Go to media library
Awards
Awards
  • Civic Trust Award - Commendation. 2019
  • Nominated for the Mies van der Rohe Award. 2019
  • Architecture MasterPrize - Healthcare Architecture. 2018
  • Building Better Healthcare Award, Best International Design. 2018
  • ICONIC AWARDS; Innovative Architecture - Selection. 2018
  • ISCN Sustainable Campus Excellence Award. 2018
  • City of Copenhagen’s Architecture Award. 2018
  • MIPIM Award - Best healthcare development. 2018
  • Nominated for Ibyen-prisen. 2018
  • Sustainable Campus Excellence Award, Winner ‘Building and Innovative Infrastructure’. 2018
  • The Chicago Athenaeum - International Architecture Award. 2018
  • The Plan Award - Honorable Mention. 2018
  • The Plan Award, Education – shortlisted. 2018
  • Copper in Architecture. 2017
  • Association for the Beautification of the Capital. 2017
  • NAF Awards - shortlist. 2017
  • Scandinavian Green Roof Award. 2017
  • WAF Award - Higher Education & Research. 2017
  • AfH Design Award - International Project, Highly commended. 2015
  • 1st prize in international architectural competition. 2010

The Tower is an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences, and contains both research and teaching facilities, as well as a conference centre with auditoriums and meeting rooms, connected to the latest technology.

In order to create architecture for world-class health research, it is important to design a venue which encourages many opportunities for coming together, transcending different disciplines, from the general public to the research community. This helps to communicate ongoing research activities, leading to knowledge sharing and inspiration for new and groundbreaking research.

By selecting a tower typology, there is greater allowance for a green and urban campus park, which is open to everyone and therefore involves and develops the surrounding neighbourhood. A unique element of the new Campus Park is the zigzagging 'floating path' that leads pedestrians and cyclists across parts of the Maersk Tower. This allows the public the opportunity to get up close to the building and the researchers while at the same time, creating a new connection between Nørre Allé and Blegdamsvej.

The Tower rests on a low star-shaped base which contains shared and public facilities. With its transparent façade, the entire base appears open and welcoming and at the same time this transparency allows the interior of the building to blend in with the external green landscape.

The Tower itself holds all research facilities, in innovative and modern laboratories. On each floor the Tower’s functions are linked together in an efficient loop, which provides shorter travel distances and strengthens opportunities for teamwork. A continuous sculptural spiral staircase visually and physically connects the open fifteen floor atrium, creating an extensive three-dimensional sense of space. Close to the staircase on each floor there is an open and inviting “Science Plaza”, which serves as a natural meeting and communal space for the many employees. A large vertical shard of glass in the copper shutters of the façade, makes the spiral staircase and the Science Plazas visible externally and ensures, together with the open base, visibility in relation to the activities of the tower as well as a spectacular and inspiring view over Copenhagen.

The façade of the Tower is divided into a relief-like grid structure of storey-height copper-covered shutters. The shutters of the façade function as movable climate shields, that automatically opens or closes according to direct sunlight, ensuring direct heat gain in the laboratories is kept to an absolute minimum. At the same time the shutters provide a deep relief effect to the facade, breaking down the considerable scale of the Tower. In their expression, they also offer a sense of fineness and verticality.

The Maersk Tower hosts Denmark’s most energy-efficient laboratories, where waste energy is recycled to a hitherto unprecedented level. This in combination with the movable heat shielding of the façade and other energy-saving measures, makes the building a pioneer of energy-efficient laboratory construction.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.