The German Ministry for the Environment - BMU. C.F. Møller. Photo: Beauty & the Bit

The German Ministry for the Environment - BMU

The German Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety, BMU, is a sustainable timber-framed building with integrated solar panels and a strong focus on daylight and shared green spaces.
 The German Ministry for the Environment - BMU. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Facts

Client

Bundesanstalt für Immobilienaufgaben (BImA)
represented by: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung (BBR)

Address

Berlin, Germany

Size

51000 m²

Year

2019-

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Architects

Collaborators, other

Consultants during competition:
Transsolar (energy), hhp (fire), Höhler+Partner (cost)

Awards
Awards
  • Shared 1st prize in architectural competition. 2019

Located in a historic site in central Berlin, the idea has been to create a green and permeable composition of building volumes to lend the site a new quality, and at the same time serve very high demands for sustainability, security and integration of historic monuments and outdoor facilities.

One part of the complex creates a completion and reinterpretation of an existing urban block containing BMU facilities, as an elegant addition clad in natural stone and photovoltaic panels integrated in the façade.

Alongside the existing block, a new and dynamic building form is created. The starting point is the classical and functional office layout which has been optimised in terms of daylight, natural ventilation and building geometry to create excellent daylight conditions and views for the office spaces. The building is opened towards the surrounding city and integrates green courtyards via a branch-like structure at the outer perimeter, to let fresh air in and access the green spaces.

Green and sustainable

The courtyards act as nodes inside the building via four glazed atria with open staircases connecting the ground floor with the upper office levels and a roof garden. At each floor, a lounge area creates meeting points for breaks and exchange of knowledge and ideas in each office section. This, together with a conference centre and library on the ground floor designed to double as an alternative workspace for New Ways of Working, provides great flexibility in accordance to different users over time.

The facade of the building is inspired by the varied density of tree crowns as a part of a multi-pronged low-tech sustainability strategy, reducing the CO2 footprint and enhancing the comfort for the users. By integrating photovoltaic panels in the façade of one of the building parts, the roof of the other is kept free for a generous green rooftop garden which together with the green courtyards underlines the environmental ambitions of the ministry and the positive contribution to the cityscape.

Read more

More projects - Commercial/Retail/Landscape

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.