HSB 2023 - Västerbroplan. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller in collaboration with Dinell Johansson

HSB 2023 - Västerbroplan

HSB Stockholm, Sveriges största bostadskooperativ, fyller 100 år 2023. Då ska ett innovativt och hållbart flerfamiljshus stå klart i Stockholms innerstad.
 HSB 2023 - Västerbroplan. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller in collaboration with Dinell Johansson
Fakta

Uppdragsgivare

HSB Stockholm

Adress

Stockholm, Sverige

Omfattning

11 450 m²

År

2013-

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2013

Ingenjör

Tyréns, AKT II

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med Dinell Johansson

Landskap

C.F. Møller Architects i samarbete med DinellJohansson

Andra samarbetspartners

Transsolar, DeBrand

Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2013

Till Västerbroplan i stadsdelen Marieberg har C.F. Møller i samarbete med Dinell Johansson ritat ett 34-våningshus i trä. Huset är uppbyggt kring en träkonstruktion med stabiliserande betongkärna och är tänkt att ge stockholmarna ett nytt karaktäristiskt landmärke och fungera som en mötesplats i staden.

Pelarna och bjälkarna är tillverkade i massivt trä, och inne i lägenheterna är alla väggar, tak och fönsterramar av trä. Materialet blir alltså synligt även utifrån genom de stora fönstren. Trä är ett utmärkt materialval vid innovativt bostadsbyggande. Det är ett miljövänligt och hållbart material som bidrar till ett behagligt och hälsosamt inomhusklimat. Dessutom ger träkonstruktionen, tvärtemot vad man kan tro, ett effektivt brandskydd.

Såväl social som miljömässig hållbarhet har integrerats i projektet: Varje lägenhet får en energieffektiv inglasad veranda och själva byggnaden hämtar sin energi från solceller på taket. På gatuplan ligger ett kafé och en förskola, och ett nytt kvartershus kommer att inrymma marknadsplats, motionscenter och cykelförråd till glädje för alla boende i området. I en gemensam vinterträdgård kommer de boende att kunna anlägga kolonilotter.

Läs mera
Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.