Dalum Papirfabrik, Papirrækkerne. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Dalum Papirfabrik, Papirrækkerne

Nybyggda radhus i det historiska området Dalum Papirfabrik, med fokus på välbefinnande, närhet och hänsyn till naturen samtidigt som man bevarar områdets kulturarv.
 Dalum Papirfabrik, Papirrækkerne. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Uppdragsgivare

MT Højgaard Property Development

Adress

Odense, Denmark

Omfattning

6 585 m²

År

2022-2025

Ingenjör

Konstruktion: Fjord Rådgivende Ingeniører A/S Installation: UBBE Rådgivende Ingeniører ApS

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Papirrækkerne är belägna i den södra delen av det nya området Dalum Papirfabrik nära Odense och består av 63 radhus som sträcker sig över 90-130 m2 på två plan. Det unika med Papirrækkerne är att de kombinerar modern komfort och livsstil och integrerar med den omgivande naturen samtidigt som områdets historiska arv som pappersfabrik bevaras.

Papirrækkerne är inte bara en samling bostäder, utan snarare en ny gemenskap där landskapet och området smälter samman. Den arkitektoniska visionen hämtar inspiration från Pappersfabrikens industriella arv och manifesterar sig genom stora fönster, höga tak och robusta material som gula stenar och grå träpaneler. Det åldrade, gråa träet bildar på ett imponerande sätt en bro mellan naturen och det råa, industriella och platsgjutna betong som finns i området.

En lätt förskjuten placering av bostäderna och små variationer i deras design skapar en dynamisk och levande helhet samtidigt som varje bostad upplevs som unik. Varje bostad är utformad med optimalt ljusinsläpp från två sidor och anpassad till solens rörelse på himlen. Placeringen mot Odense-ån och söderut vända grönområden integrerar landskapet direkt mellan husen och lockar till användning av naturen och skapar en vacker utsikt över ån. Bostäderna inkluderar också rymliga balkonger, privata trädgårdar och öppen tillgång till gemensamma grönområden som inbjuder till lek och utomhusliv.

Välbefinnande för människor och miljö

Papirrækkerne är certifierade som en svanmärkt byggnation, vilket understryker fokus på välbefinnande för både boende och låg energiförbrukning. Husen är utformade för att använda mindre än 90% av den energi som bygglagen tillåter år 2022.

På så vis representerar Papirrækkerne ett visionärt tillvägagångssätt för ny bostadsbyggnation som stödjer både människors välbefinnande och miljön samtidigt som det sömlöst integreras och vidareför det kulturella arvet i området.

Följaktligen bidrar Papirrækkerne till den övergripande utvecklingen av Dalum Papirfabrik från grått industriområde till en ny grön och livlig stadsdel som en del av den omfattande utvecklingsplanen för området, som C.F. Møller Architects står bakom.

Läs mera

Fler projekt | Bostäder

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.