Våningsbyggnad Antwerpen

 Våningsbyggnad Antwerpen. C.F. Møller

Uppdragsgivare

Nieuw Zuid - Triple living

Adress

Antwerpen, Belgium

Omfattning

15000 m², 154 lägenheter + 5.500m² terrasser och balkonger och 5.500 m² parkeringsgarage

År

2014-

Tävling

1:a pris i international tävling. 2014

I Antwerpens Nieuw Zuid-område vid floden Schelde blir uppfört ett 24-våningshus. Målet har varit att omdefiniera höghuset som en social, vertikal gemenskap.

I klassiska höghus träffar de boende bara sina grannar i hissen eller ingången, vilket gör det svårare att skapa en känsla av gemenskap. Målet med höghuset är att bryta med de traditionella höghustendenserna, som isolerar de boende. Genom en mängd olika arkitektoniska grepp framkalla höghuset ett hållbart, kollektivt orienterat samhälle. Höghuset präglas av mångfald där sociala möten möjliggörs utan att behovet av privatliv åsidosätts.

Höghuset rymmer många olika bostadstyper som möjliggör en varierad boendesammansättning, allt från små delade lägenheter för studenter till stora familjelägenheter och lägenheter av live/work-typ. I tillägg till lägenheter rymmer höghuset även butiker, kontorslokaler och gemenskapsytor.

Ett rutnät delar in höghusets fasader i mindre enheter. I var enhet finnas fem lägenheters privata altaner, som har en inbördes förskjutning. Det skapar upplevelsen av ett intimt grannskap som sträcker sig över våningsplanen, med möjlighet till både privatliv och socialt umgänge. Det har skapats 4000 m² extra yta i form av terrasser, vinterträdgårdar och takterrasser som skapar extra kvalitet till lägenheterna och bidrar till att ge byggnaden ett mindre urbant och mer mänskligt utseende.

De gemensamma faciliteterna för hela tornet inkluderar cykelverkstad, tvättservice och ett gemenskapsrum med taklandskap på femte våningen, som delas av de boende.

VISA MER OM PROJEKTET

Team

Ingenjör

ABT België NV

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med Brut Architecture and Urban Design

Landskap

C.F. Møller Landscape i samarbete med Brut Architecture and Urban Design

Andra samarbetspartners

PERITAS – Energy & Safety Solutions

Pris

  • 1:a pris i international tävling. 2014

Referenser

  • 2016 Art of Many catalogue, The Danish Pavilion, Biennale Architettura, p. 361-363
  • 2015 Fassadentechnik, #2/15, p. 17
  • 2015 POLIS magazin für urban development #3, p.10-11
  • 2014 Mark # 52, p.15

Höghus

BISKOP GUNNERUS GATE 14B

En skulptural skyskrapa vid Oslo centralstation som binder samman gatan, stationen och stadens invånare.

FJORDPORTEN - NORDIC LIGHT

Fjordporten är belägen vid Oslos centralstation och består av ett höghus med en bas. Bebyggelsen flätar samman transport, arbete, fritid, kultur och näringsliv i en framåtblickande och robust knutpunkt.

FREDERIKS PLADS

Ny grön oas mitt i Aarhus ska omgiven av en blandning av bostäder och företag.

GEYSIR - KV HEKLA

Nytt modernt bostadstorn i Kista, norr om Stockholm, med Food Court i bottenvåningen och en grön innergård där de boende och krögarna kan odla sina egna grönsaker.

HYBRID TOWER

Nytt bostadstorn i Västerås, med en grön trädgård på 15:e våningen, blir ett karakteristiskt landmärke i staden.

MINDET 6, AARHUS HAVN

Ett ljust, skulpturalt torn och landmärke vid Århus hamn som förenar stadsliv och kulturhistoria med nya, attraktiva kultur- och affärslokaler samt restauranger för allmänheten under samma tak.

RESIDENTIAL TOWER NEULÄNDER QUARREE

Det höga bostadshuset är ett ljust, förstklassigt och exklusivt boende. Det har en enastående arkitektur som återspeglar den maritima atmosfären med en silhuett som ger ett kubiskt och exakt, men ändå livligt uttryck.

RUE DE LA LOI 130

EU-kommissionens nya byggnad är utformad som ett flaggskepp för EU, som förkroppsligar öppenhet, inkludering och tillgänglighet, i syfte att sätta nya standarder för en hållbar framtid.

VÅNINGSBYGGNAD ANTWERPEN

24 våningsbyggnad i Antwerpen som omdefinierar höghuset som en social, vertikal gemenskap.

HOCHHAUS AM NORDHAFEN

Landmark der markerar Europacity - ett centralt stadsutvecklingsområde nära Berlins centralstation som sträcker sig längs Hohenzollernkanal och den tidigare kanalhamnen Nordhafen.

HSB 2023 - HAGASTADEN

Vinnarprojekt för trä-bostadshöghus i Hagastaden som erbjudar vackra, funktionella och flexibla rum och ökad livskvalitet genom att sammanväva de boendes, bostadsföreningens och stadens liv.

MÆRSK TOWER, UTBYGGNAD AV PANUM-KOMPLEXET

Maersk-tornet är en state of the art-forskningsbyggnad, som med sin nyskapande arkitektur skapar optimala förutsättningar för hälsoforskning i världsklass

ALVIKS TORN

Bostadsbebyggelse omfattande ett 18-vånings höghus och en veckad bostadslänga på ca åtta våningar.

BESTSELLER KONTORSHUS

Ny hållbar kontorsbyggnad för klädföretaget Bestseller.

CAMPUS KOLLEGIET

Studentboende med 250 studentbostäder fördelad på tre med varandra förbundna 15-våningshus.

HSB 2023 - VÄSTERBROPLAN

Vinnarprojekt för 34-våningshus i centrala Stockholm.

MAGISTERPARKEN, HIMMERLAND BOLIGFORENING

Renovering och omstrukturering av allmännyttiga bostäder med energirenovering, nya bostadstyper, förbättrad tillgänglighet och gemensamma områden.

HÖGHUSET CONTINENTAL, STOCKHOLM

En 30 våningar hög byggnad i centrala Stockholm med hotel och kontor.

THE LM PROJECT – THE MERMAID TOWER AND THE ROCK

Tävlingsförslag omfattande två skulpturala kontorsbyggnader placerade på Langelinie och Marmormolen i Köpenhamn som förbinds av en gång-och cykelbro.