Våningsbyggnad Antwerpen. C.F. Møller. Photo: SNfoto

Våningsbyggnad Antwerpen

I Antwerpens Nieuw Zuid-område vid floden Schelde blir uppfört ett 24-våningshus. Målet har varit att omdefiniera höghuset som en social, vertikal gemenskap.
 Våningsbyggnad Antwerpen. C.F. Møller. Photo: SNfoto
Fakta

Uppdragsgivare

Nieuw Zuid - Triple Living

Adress

Antwerpen, Belgium

Omfattning

15000 m²: 135 lägenheter (11.500 m²), 900 m² kontor, 550 m² detaljhandel, 150 m² gemensamma områden + 3.850 m² privata terrasser och balkonger, 850 m² trädgård och 5.500 m² parkeringsgarage

År

2014-2020

Tävling

1:a pris i international tävling. 2014

Byggherrerådgivning

Triple Living nv

Entreprenör

BAM Interbuild

Ingenjör

ABT België nv, CES nv, Venac bvba

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med Brut Architecture and Urban Design

Landskap

C.F. Møller Architects i samarbete med Brut Architecture and Urban Design

Pris
  • 1:a pris i international tävling. 2014

I klassiska höghus träffar de boende bara sina grannar i hissen eller ingången, vilket gör det svårare att skapa en känsla av gemenskap. Målet med höghuset är att bryta med de traditionella höghustendenserna, som isolerar de boende. Genom en mängd olika arkitektoniska grepp framkalla höghuset ett hållbart, kollektivt orienterat samhälle. Höghuset präglas av mångfald där sociala möten möjliggörs utan att behovet av privatliv åsidosätts.

Höghuset rymmer många olika bostadstyper som möjliggör en varierad boendesammansättning, allt från små delade lägenheter för studenter till stora familjelägenheter och lägenheter av live/work-typ. I tillägg till lägenheter rymmer höghuset även butiker, kontorslokaler och gemenskapsytor.

Ett rutnät delar in höghusets fasader i mindre enheter. I var enhet finnas fem lägenheters privata altaner, som har en inbördes förskjutning. Det skapar upplevelsen av ett intimt grannskap som sträcker sig över våningsplanen, med möjlighet till både privatliv och socialt umgänge. Det har skapats 4000 m² extra yta i form av terrasser, vinterträdgårdar och takterrasser som skapar extra kvalitet till lägenheterna och bidrar till att ge byggnaden ett mindre urbant och mer mänskligt utseende.

De gemensamma faciliteterna för hela tornet inkluderar cykelverkstad, tvättservice och ett gemenskapsrum med taklandskap på femte våningen, som delas av de boende.

Läs mera

Fler projekt | Höghus/Bostäder

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.