Geysir - Kv Hekla. C.F. Møller. Photo: TMRW.SE

Geysir - Kv Hekla

Geysir är ett nytt och modernt bostadstorn i Kista, norr om Stockholm, som med sitt centrala läge samtidigt ska fungera som stadens nya mötesplats.
 Geysir - Kv Hekla. C.F. Møller. Photo: TMRW.SE
Fakta

Uppdragsgivare

Aros Bostad Vasakronan

Adress

Stockholm, Sverige

Omfattning

15 000 m² (13.000 m² bostäder och 2.000 m² lokaler)

År

2017-

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2017

Ingenjör

Sweco Systems AB

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Pris
Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2017

Geysir blir både till sitt uttryck och innehåll en karakteristisk byggnad som kommer att samla Kistas invånare och olika stadsdelar.

Tornets båda nedersta våningar utgör en Food Court där områdets invånare kan mötas. Här finns både deli, café och restaurang med möjlighet till uteservering inne på den angränsande gröna innergården. Inne på innergården kommer det dessutom att finnas möjlighet för de boende och krögarna att odla sina egna grödor. Ett lågt staket delar upp innergården i en offentlig del och en del som endast är avsedd för de boende i tornet. Det ger de boende en känsla av avskildhet samtidigt som den visuella kontakten bevaras.

Tornet sätter ramarna för ett modernt boende som kombinerar det urbana, i form av ett pulserande markplan, med gröna omgivningar och möjligheten att odla sina egna grödor. På taket finns det en gemensam grön takterrass, medan flera av lägenheterna har egen balkong och panoramautsikt över Stockholm. Lägenheterna varierar i storlek, vilket ger en blandad boendesammansättning.

Tornet är uppdelat i två enheter med en inbördes förskjutning. Det ger byggnaden en karakteristisk siluett och gör att den gröna takterrassen ligger i lä. Fasadens enkla materialval i form av terrazzo och tombak ger dessutom byggnaden en elegant karaktär.

Läs mera

Fler projekt | Höghus/Bostäder

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.