Geysir - Kv Hekla

 Geysir - Kv Hekla. C.F. Møller

Uppdragsgivare

Aros Bostad
Vasakronan

Adress

Stockholm, Sverige

Omfattning

15000 m² (13.000 m² bostäder och 2.000 m² lokaler)

År

2017-

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2017

Geysir är ett nytt och modernt bostadstorn i Kista, norr om Stockholm, som med sitt centrala läge samtidigt ska fungera som stadens nya mötesplats.

Geysir blir både till sitt uttryck och innehåll en karakteristisk byggnad som kommer att samla Kistas invånare och olika stadsdelar.

Tornets båda nedersta våningar utgör en Food Court där områdets invånare kan mötas. Här finns både deli, café och restaurang med möjlighet till uteservering inne på den angränsande gröna innergården. Inne på innergården kommer det dessutom att finnas möjlighet för de boende och krögarna att odla sina egna grödor. Ett lågt staket delar upp innergården i en offentlig del och en del som endast är avsedd för de boende i tornet. Det ger de boende en känsla av avskildhet samtidigt som den visuella kontakten bevaras.

Tornet sätter ramarna för ett modernt boende som kombinerar det urbana, i form av ett pulserande markplan, med gröna omgivningar och möjligheten att odla sina egna grödor. På taket finns det en gemensam grön takterrass, medan flera av lägenheterna har egen balkong och panoramautsikt över Stockholm. Lägenheterna varierar i storlek, vilket ger en blandad boendesammansättning.

Tornet är uppdelat i två enheter med en inbördes förskjutning. Det ger byggnaden en karakteristisk siluett och gör att den gröna takterrassen ligger i lä. Fasadens enkla materialval i form av terrazzo och tombak ger dessutom byggnaden en elegant karaktär.

VISA MER OM PROJEKTET

Team

Ingenjör

Sweco Systems AB

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Pris

  • 1:a pris i arkitekttävling. 2017

Energi och miljö

Minimering av köldbryggor

Dagsljus och solinsläpp

Solceller/solvärme

Ventilation

Energisnål byggnation

Gröna tak

Prefabricerade element

Sunt inomhusklimat

Bullerreducering

Höghus

BISKOP GUNNERUS GATE 14B

En skulptural skyskrapa vid Oslo centralstation som binder samman gatan, stationen och stadens invånare.

FJORDPORTEN - NORDIC LIGHT

Fjordporten är belägen vid Oslos centralstation och består av ett höghus med en bas. Bebyggelsen flätar samman transport, arbete, fritid, kultur och näringsliv i en framåtblickande och robust knutpunkt.

FREDERIKS PLADS

Ny grön oas mitt i Aarhus ska omgiven av en blandning av bostäder och företag.

GEYSIR - KV HEKLA

Nytt modernt bostadstorn i Kista, norr om Stockholm, med Food Court i bottenvåningen och en grön innergård där de boende och krögarna kan odla sina egna grönsaker.

HYBRID TOWER

Nytt bostadstorn i Västerås, med en grön trädgård på 15:e våningen, blir ett karakteristiskt landmärke i staden.

MINDET 6, AARHUS HAVN

Ett ljust, skulpturalt torn och landmärke vid Århus hamn som förenar stadsliv och kulturhistoria med nya, attraktiva kultur- och affärslokaler samt restauranger för allmänheten under samma tak.

RESIDENTIAL TOWER NEULÄNDER QUARREE

Det höga bostadshuset är ett ljust, förstklassigt och exklusivt boende. Det har en enastående arkitektur som återspeglar den maritima atmosfären med en silhuett som ger ett kubiskt och exakt, men ändå livligt uttryck.

RUE DE LA LOI 130

EU-kommissionens nya byggnad är utformad som ett flaggskepp för EU, som förkroppsligar öppenhet, inkludering och tillgänglighet, i syfte att sätta nya standarder för en hållbar framtid.

VÅNINGSBYGGNAD ANTWERPEN

24 våningsbyggnad i Antwerpen som omdefinierar höghuset som en social, vertikal gemenskap.

HOCHHAUS AM NORDHAFEN

Landmark der markerar Europacity - ett centralt stadsutvecklingsområde nära Berlins centralstation som sträcker sig längs Hohenzollernkanal och den tidigare kanalhamnen Nordhafen.

HSB 2023 - HAGASTADEN

Vinnarprojekt för trä-bostadshöghus i Hagastaden som erbjudar vackra, funktionella och flexibla rum och ökad livskvalitet genom att sammanväva de boendes, bostadsföreningens och stadens liv.

MÆRSK TOWER, UTBYGGNAD AV PANUM-KOMPLEXET

Maersk-tornet är en state of the art-forskningsbyggnad, som med sin nyskapande arkitektur skapar optimala förutsättningar för hälsoforskning i världsklass

ALVIKS TORN

Bostadsbebyggelse omfattande ett 18-vånings höghus och en veckad bostadslänga på ca åtta våningar.

BESTSELLER KONTORSHUS

Ny hållbar kontorsbyggnad för klädföretaget Bestseller.

CAMPUS KOLLEGIET

Studentboende med 250 studentbostäder fördelad på tre med varandra förbundna 15-våningshus.

HSB 2023 - VÄSTERBROPLAN

Vinnarprojekt för 34-våningshus i centrala Stockholm.

MAGISTERPARKEN, HIMMERLAND BOLIGFORENING

Renovering och omstrukturering av allmännyttiga bostäder med energirenovering, nya bostadstyper, förbättrad tillgänglighet och gemensamma områden.

HÖGHUSET CONTINENTAL, STOCKHOLM

En 30 våningar hög byggnad i centrala Stockholm med hotel och kontor.

THE LM PROJECT – THE MERMAID TOWER AND THE ROCK

Tävlingsförslag omfattande två skulpturala kontorsbyggnader placerade på Langelinie och Marmormolen i Köpenhamn som förbinds av en gång-och cykelbro.