HSB 2023 - Hagastaden

 HSB 2023 - Hagastaden. C.F. Møller

Uppdragsgivare

HSB Stockholm

Adress

Stockholm, Sverige

Omfattning

18550 m² BTA

År

2013-

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2013

Framtidens bostad ska erbjuda mycket mer än vad som ryms inom lägenhetens fyra väggar. Bostadshuset ska erbjuda – förutom vackra, funktionella och flexibla rum – en ökad livskvalitet genom att sammanväva de boendes, bostadsföreningens och stadens liv samt skapa nya synergier.

Bostadshöghuset, som är ritat till Stockholms nya stadsdel Hagastaden, är tänkt både som ett landmärke i den nya stadsdelen samt som en attraktiv destination för stockholmarna. Huset skapar tillsammans med fyra andra planerade byggnader framtidens Norrtull, en attraktiv och offentlig plats i staden.

Höghuset ska vara inbjudande med t.ex. matbutik, café och restaurang samt tidsskriftbibliotek och generösa uterum. Samtidigt ska höghuset vara en visuell upplevelse i stadsbilden med en konstruktion i trä, gröna takterrasser med bl.a. lekplats till förskola samt med en levande och varierande fasad som avslöjar de olika lägenhetstyperna bakom – allt från studentlägenheter till urbana villor och penthouse-lägenheter.

Bottenvåningen kännetecknas genom sin bemannade lobby, varifrån det är förbindelser till bostadsföreningens många gemensamma faciliteter, som t.ex. förskola och verkstad. Här finns också kylrum till takeaway-mat samt bokning av gemensamma cyklar och bilar, några av de många funktionerna som ska underlätta vardagen för de boende – precis som med t.ex. placeringen av gymmet och tvättstugan vägg i vägg, så att båda kan avklaras samtidigt.

GÅ TILL MEDIA LIBRARY
VISA MER OM PROJEKTET

Team

Ingenjör

Tyréns, AKT II

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med DinellJohansson

Landskap

C.F. Møller Landscape i samarbete med DinellJohansson

Andra samarbetspartners

Transsolar, DeBrand

Pris

  • 1:a pris i arkitekttävling. 2013

Energi och miljö

Minimering av köldbryggor

Dagsljus och solinsläpp

Solceller/solvärme

Ventilation

Passiv solvärme

Energifönster

Gröna tak

Regnvattenanvändning

Prefabricerade element

Flexibilitet

Sunt inomhusklimat

Bullerreducering

Naturlig ventilation

Referenser

  • 2016 CLADmag #3, p. 57

Höghus

BISKOP GUNNERUS GATE 14B

En skulptural skyskrapa vid Oslo centralstation som binder samman gatan, stationen och stadens invånare.

FJORDPORTEN - NORDIC LIGHT

Fjordporten är belägen vid Oslos centralstation och består av ett höghus med en bas. Bebyggelsen flätar samman transport, arbete, fritid, kultur och näringsliv i en framåtblickande och robust knutpunkt.

FREDERIKS PLADS

Ny grön oas mitt i Aarhus ska omgiven av en blandning av bostäder och företag.

GEYSIR - KV HEKLA

Nytt modernt bostadstorn i Kista, norr om Stockholm, med Food Court i bottenvåningen och en grön innergård där de boende och krögarna kan odla sina egna grönsaker.

HYBRID TOWER

Nytt bostadstorn i Västerås, med en grön trädgård på 15:e våningen, blir ett karakteristiskt landmärke i staden.

MINDET 6, AARHUS HAVN

Ett ljust, skulpturalt torn och landmärke vid Århus hamn som förenar stadsliv och kulturhistoria med nya, attraktiva kultur- och affärslokaler samt restauranger för allmänheten under samma tak.

RESIDENTIAL TOWER NEULÄNDER QUARREE

Det höga bostadshuset är ett ljust, förstklassigt och exklusivt boende. Det har en enastående arkitektur som återspeglar den maritima atmosfären med en silhuett som ger ett kubiskt och exakt, men ändå livligt uttryck.

RUE DE LA LOI 130

EU-kommissionens nya byggnad är utformad som ett flaggskepp för EU, som förkroppsligar öppenhet, inkludering och tillgänglighet, i syfte att sätta nya standarder för en hållbar framtid.

VÅNINGSBYGGNAD ANTWERPEN

24 våningsbyggnad i Antwerpen som omdefinierar höghuset som en social, vertikal gemenskap.

HOCHHAUS AM NORDHAFEN

Landmark der markerar Europacity - ett centralt stadsutvecklingsområde nära Berlins centralstation som sträcker sig längs Hohenzollernkanal och den tidigare kanalhamnen Nordhafen.

HSB 2023 - HAGASTADEN

Vinnarprojekt för trä-bostadshöghus i Hagastaden som erbjudar vackra, funktionella och flexibla rum och ökad livskvalitet genom att sammanväva de boendes, bostadsföreningens och stadens liv.

MÆRSK TOWER, UTBYGGNAD AV PANUM-KOMPLEXET

Maersk-tornet är en state of the art-forskningsbyggnad, som med sin nyskapande arkitektur skapar optimala förutsättningar för hälsoforskning i världsklass

ALVIKS TORN

Bostadsbebyggelse omfattande ett 18-vånings höghus och en veckad bostadslänga på ca åtta våningar.

BESTSELLER KONTORSHUS

Ny hållbar kontorsbyggnad för klädföretaget Bestseller.

CAMPUS KOLLEGIET

Studentboende med 250 studentbostäder fördelad på tre med varandra förbundna 15-våningshus.

HSB 2023 - VÄSTERBROPLAN

Vinnarprojekt för 34-våningshus i centrala Stockholm.

MAGISTERPARKEN, HIMMERLAND BOLIGFORENING

Renovering och omstrukturering av allmännyttiga bostäder med energirenovering, nya bostadstyper, förbättrad tillgänglighet och gemensamma områden.

HÖGHUSET CONTINENTAL, STOCKHOLM

En 30 våningar hög byggnad i centrala Stockholm med hotel och kontor.

THE LM PROJECT – THE MERMAID TOWER AND THE ROCK

Tävlingsförslag omfattande två skulpturala kontorsbyggnader placerade på Langelinie och Marmormolen i Köpenhamn som förbinds av en gång-och cykelbro.