Mariendalsvej. C.F. Møller. Photo: Mads Frederik

Mariendalsvej

Nya student- och seniorbostäder på Frederiksberg med ett nytt offentligt stadsrum, uppehållsplatser och passager som skapar ökad aktivitet i området.
 Mariendalsvej. C.F. Møller. Photo: Mads Frederik
Fakta

Uppdragsgivare

Base Camp

Adress

Frederiksberg, Denmark

Omfattning

9 700 m², 175 ungdomsbostäder och 50 seniorbostäder

År

2014-2019

Byggherrerådgivning

Runesten Rådgivning Byr Gruppen ApS

Entreprenör

Adserballe & Knudsen A/S

Ingenjör

MOE

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

På en före detta industritomt i Frederiksberg byggs nya student- och seniorbostäder, som tillsammans med ett nytt offentligt stadsrum ska ge kvarteret Nordre Fasanvej ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt uppsving.

Med ett nytt offentligt stadsrum och en passage genom bostadsområdet för fotgängare och cyklister är siktet inställt på att öka de boendes vilja att röra sig i området.

Området ger ett lugnt och alldagligt intryck med klassiska tegelkvarter, villor, verksamhetslokaler samt det allmännyttiga bostadsområdet Stjernen.

Projektet omfattar 175 nya studentbostäder och 50 seniorbostäder fördelade på två byggnader. De två byggnaderna, ett ”vinkelhus” och en T-formad byggnad, smälter in i de befintliga kvarteren genom sina tegelväggar, men har en egen arkitektonisk profil som kännetecknas av språng och förskjutningar i fasaden och en indragen bottenvåning med mönstermurverk i stil med Frederiksbergs traditionella bebyggelse.

Samlingsplats som främjar ett trivsamt vardagsliv

Från gatan finns en markerad öppning mellan byggnaderna som skapar en förbindelse med det inneslutna allmännyttiga bostadsområdet Stjernen, där vägen går förbi ett nytt torg. Torget är en samlingsplats för hela området och ger rum för upplevelser och stadsliv. Här ska de boende i området kunna ta en paus, njuta av solen och ha en trivsam vardag. Genom att förbinda stadsrummet med Stjernens gröna utomhusytor med lekplatser, grillplatser, inhägnade bollplaner och liknande skapas ett nytt sammanhang i grannskapet för både fotgängare och cyklister.

De seniorbostäder som byggs är egentligen inte uteslutande riktade till äldre, utan det handlar om bostäder utrustade med hiss, balkong och takterrass som är utformade på ett sådant sätt att de lätt kan anpassas till de behov som uppstår med åldern.

Studentbostäderna byggs som gemensamma enheter med fyra till fem rum runt ett delat kök och allrum.

Läs mera

Fler projekt | Bostäder

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.