Kongebrohuset. C.F. Møller. Photo: Sønderborg Kommune

Kongebrohuset

Hållbart DGNB-guldcertifierat bostadshus med optimala dagsljusförhållanden vid sundet i Sønderborg.
 Kongebrohuset. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Uppdragsgivare

Bitten og Mads Clausen Fonden og A. Enggaard

Adress

Sønderborg, Denmark

Omfattning

4 060 m² og ca. 460 m² kælder (28 lejligheder)

År

2014, 2019-2021

Entreprenör

A. Enggaard

Ingenjör

Rambøll

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Med stort fokus på hållbarhet har 28 bostadsrätter byggts vid Sønderborgs hamn. Kongebrohuset är en del av Sønderborgs kommuns Project Zero, där bland annat bostäder med effektiv energidesign bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Kongebrohusets utformning fokuserar på gröna tak, minimering av köldbryggor och användning av dagsljus, vilket tillsammans har en positiv effekt på energioptimeringen. Samtidigt ger den väl upplysta lägenheter och ett bra inomhusklimat.

Kongebrohuset har fått DGNB-guldcertifiering för sin höga hållbarhetsstandard.

Kvalitetsbostäder med utsikt

Materialen väljs utifrån kvalitet och livslängd och anpassas till omgivningen. En tegelfasad i röda nyanser samspelar vackert med det majestätiska uttrycket hos områdets kasernbyggnader, medan fasaden med fönster längs sundet ansluter till den rekreativa vattenfronten. Byggnadens stegform med enkla förskjutningar skapar ljushet och variation, samtidigt som alla lägenheter är belysta och har unika vyer. Förskjutningarna och den terrasserade strukturen skapar också utrymme för hängande balkonger klädda i guldfärgad aluminium som vetter mot sundet. På de övre våningarna har lägenheterna egna takterrasser med orangerier.

Kongebrohuset är en del av en översiktsplan som syftar till att omvandla den tidigare industrihamnen till ett levande stadsområde med parker, stadsrum, bostäder och byggnader för rekreation och kultur. Kongebrohusets övergripande uttryck är förenligt med dess framträdande läge på Sønderborgs hamnfront, där det både respekterar områdets ursprungliga arkitektur och liknar de nya byggnaderna i form och fasad.

Läs mera

Fler projekt | Bostäder

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.