Campus Kollegiet. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

Campus Kollegiet

Det nya studentboendet vid Syddansk Universitet i Odense bygger på tanken om god gemenskap. De 250 studentbostäderna fördelas på tre med varandra förbundna 15-våningshus. Det betyder att bostadskomplexet saknar baksida, och att det upplevs som attraktivt runt om, i 360 grader. Med sin markanta form kommer det att vara lätt igenkännligt på campusområdet.
 Campus Kollegiet. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Fakta

Uppdragsgivare

A.P. Møller och Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond till allmänna Formaal

Adress

Odense, Denmark

Omfattning

15 900 m², 250 bostäder + 20 000 m² landskap

År

2012-2015

Ingenjör

Niras

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Pris
  • Civic Trust Award. 2017
  • Fritz-Höger-Award, Special Mention. 2017
  • Worldwide Brick Award, commendation. 2017
  • AR Housing Awards - Highly Commended. 2016
  • Odense Kommuns Arkitekturpris. 2016

Ytterst i byggnaden ligger studentrummen. Tack vare byggnadens vridning har samtliga rum utsikt över landskapet, och alla är skyddade från insyn. Varje rum har fått en egen balkong. Balkongerna bidrar inte bara till att göra bostäderna attraktiva, utan har också en energimässig funktion. Med sin indragna placering garanterar de att det inte kommer in för mycket ljus i byggnaden, och bidrar till betydande energibesparingar.

När man rör sig ut ur rummet och in mot det gemensamma köket i mitten, får utrymmena en alltmer kollektiv karaktär. Först kommer man till ett gemensamt uppehållsrum som fungerar som övergång till de allmänna utrymmena och som social mötesplats för den mindre enhet på sju rum som bostäderna är grupperade i. Längst in ligger köket, som är gemensamt för hela våningen. Det har en glasfasad som säkerställer ljusinsläpp från tre håll.

Den översta våningen har en formidabel utsikt och är avsedd för gemensamma aktiviteter. Här finns takterrasser samt rum för grupp, studieområden och festvåning.

Läs mera

Fler projekt | Höghus/Bostäder

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.