Tornet är en förlängning av Panum, Köpenhamns Universitets hälsovetenskapliga fakultet, och rymmer både forsknings- och undervisningsfaciliteter samt ett konferenscenter med hörsalar och mötesrum som är uppkopplade till den allra senaste tekniken.
För att skapa en arkitektur för hälsoforskning i världsklass är det viktigt att skapa en plats med många möjligheter att mötas — både mellan olika yrkesgrupper och mellan det offentliga och den vetenskapliga miljön. Det gör att forskningsverksamheten breddas, skapar förutsättningar för kunskapsdelning och inspirerar till banbrytande forskning. Genom att ge byggnaden formen av ett torn har det skapats plats för en grön och urban campuspark som är tillgänglig för allmänheten, vilket gör att den omgivande stadsdelen införlivas och utvecklas. ”Den svävande stigen” för gående och cyklister förbi delar av Maersk-tornet, där allmänheten har möjlighet att komma helt nära byggnaden och forskarna, samtidigt som det skapas en ny förbindelse mellan Nørre Allé och Blegdamsvej.
Tornet vilar på en låg bas som innehåller alla gemensamma faciliteter. Basen är tillgänglig för allmänheten och framstår med sin transparenta glasfasad som öppen och i nära dialog med de gröna omgivningarna. I själva tornet ligger forskningsfunktionerna med innovativa och moderna laboratorier. På varje våning är funktionerna samlade i en effektiv slinga, vilket ger korta avstånd och ökar möjligheterna till samarbete.
Tornet binds samman både horisontellt och vertikalt av ett öppet atrium, där en genomgående skulptural spiraltrappa förbinder de femton våningarna visuellt och fysiskt. Runt trappan ligger det på varje våning ett öppet och inbjudande ”Forskartorg”, som fungerar som en naturlig mötesplats och ett gemenskapsutrymme för de många anställda. En utsnitt i fasadens kopparjalusier synliggör spiraltrappan och forskartorgen utifrån och gör tillsammans med den öppna basen att det ges en inblick i aktiviteterna i tornet.
Tornets fasad är indelad i ett rutnät av kopparklädda jalusier. Jalusierna fungerar som en klimatavskärmning som rör sig och efter behov skärmar av direkt solljus och skyddar mot överhettning. Samtidigt ger jalusierna en djup reliefeffekt och bryter ner tornets storskalighet i mindre enheter.
Tornet har Danmarks mest energieffektiva laboratorier, där spillenergi återvinns till en nivå som inte tidigare har setts, något som i kombination med fasadens klimatavskärmning gör byggnaden till en pionjär inom energieffektiva laboratorier.
Maersk Tower - Booklet