Baufeld 63 / Medical School Hamburg, Hafencity. C.F. Møller. Photo: Depth Per Image

Baufeld 63 / Medical School Hamburg, Hafencity

Bærekraftig kontorbygg og universitet ved Elben i Hamburg-Hafencity, med stor grad av fleksibilitet, noe som øker muligheten for fremtidig tilpasning og sikrer lang levetid.
 Baufeld 63 / Medical School Hamburg, Hafencity. C.F. Møller
Fakta

Byggherre

PATRIZIA

Adresse

Hamburg, Tyskland

Omfang

18 000 m²

År

2021-2023

Konkurranse

1. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2021

Byggherrerådgiver

Drees & Sommer Witte Projektmanagement

Ingeniør

Werner Sobek (structural) Liebert (mechanical)

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Andre samarbeidspartnere

Wackermann (Fire engineering) Die Fabrik (IT) EPEA (cradle-to-cradle)

Premiering
Premiering
  • 1. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2021

Designkvalitet og funksjonalitet

Det veiledende prinsippet for Medical School Hamburg er «designet for demontering». Bygningselementene, som består av et enkelt betongskjelett med utkragede balkonger i en gitterstruktur samt enkle fasadeelementer av tre og glass, karakteriserer bygningen visuelt. Samtidig kan bygningselementene lett demonteres, endres eller byttes ut.

De øverste etasjene av bygningen består av kontorer, og de nederste etasjene rommer privatuniversitetet Medical School Hamburg. Universitetsetasjene er forbundet av et innvendig trappeanlegg som ender i en terrasse mot Elben, designet for undervisning utendørs. Trappeanlegget er en stor trekonstruksjon som er koblet fra den bærende betongstrukturen, slik at det enkelt kan demonteres hvis bygningen skal brukes til andre formål.

Trappeanlegget inneholder funksjoner som auditorium og platåer for møtesteder og uformelle arbeidsområder. Trekonstruksjonen starter i første etasje, som fungerer som et samlende og offentlig tilgjengelig rom der det også er kafé, bibliotek og fleksible butikk- og utstillingslokaler, alle med panoramautsikt over Elben.

Det bærekraftige arkitektoniske konseptet

Bygningens elementer er valgt ut basert på forskjellige levetider, lavt ressursforbruk, mulighet for gjenbruk samt lokal produksjon.

Det bærende skjelettet er laget av en ny type lett betongkonstruksjon, Gradientenbeton, som reduserer ressursforbruket med 30–45 %. De øvrige prefabrikkerte bygningselementene av tre, stål, leire og fiberbetong kan demonteres og gjenbrukes i takt med endrede krav til bruk.

I kombinasjon med lav-energiløsninger som blant annet naturlig ventilasjon, gode dagslysforhold og en selvskyggende fasadeutforming, reduseres CO2-utslippet med 42 %, og bygningen overgår kravene til Hafencity Ecolabel-Platin-kategorien, som er den mest ambisiøse bærekraftsertifiseringen i Tyskland.

Les mer
Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.