The Lake Square. C.F. Møller

The Lake Square

Midway between Silkeborg Langsø and Remstrup Å lies the urban development project, Søtorvet, which through an open and active landscape combines Silkeborgs urban life and cultural activities with the beautiful scenery and the close embracing lakes.
 The Lake Square. C.F. Møller
Facts

Client

AP Pension

Address

Silkeborg, Denmark

Size

46000 m², 29,000m²/286 housing units, 5000 m² shops/café and 12.000 m² parking

Year

2016-2019

Construction

NRE Group

Engineering

Søren Jensen Rådgivende ingeniørfirma

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

A recurring theme throughout the project is the potential to strengthen and cultivate the relationship between nature, water, culture and the town in an integrated landscape and building design. The idea is thus to develop and strengthen the existing physical relations in the town, and to create new relations between all of the sights and venues in the area. In this way Søtorvet contributes to staging and narrating the area's many qualities: The restored Papirfabrik, Slotsholmen, Midtbyen's urban scene, Remstrup Stream, Langesø and last but not least the coming Museum Jorn.

The project includes functions for the general public such as a convenience store, cafés and other retail leases, and further around 280 homes distributed on eight blocks of varying heights. A transverse, low base with active edge processing forms a construction profile on a human scale, will connect existing paths and roads in the town, and provide natural wayfinding for pedestrians, cyclists and motorists. The base includes the functions for the general public.

Raised above the base, a large green urban park will be created, shielded from the noise from Chr. d. 8´s Vej, as a peaceful public space where nature and town meet and from which the beautiful scenery and urban areas can be viewed. The urban park and urban spaces are connected physically, spatially and visually via large landscaped amphi-stairs which form attractive recreational and gathering points. The homes at Søtorvet will be constructed as combined but varied blocks which form an urban environment that is exactly matched to the surrounding buildings. The blocks encircle the raised urban park, ensuring light, air and an open view across the area. There will further be a great variation in the size of the apartments, which will ensure a diverse mix of residents.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.