C.F. Møller Architects står bag helhedsplanen for Guldborgsund Havneby i Nykøbing Falster. - C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
	Lasse Palm, Associate Partner and Head of Landscape & Urbanism at C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn - C.F. Møller. Photo: Mew
16.9.2021

C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn

Med respekt for byens historie og bevaring af havnens bygninger, omdanner C.F. Møller Architects industrihavnen ved Guldborgsund i Nykøbing Falster til et attraktivt område med boliger, et aktivt havnemiljø og grønne byrum med integreret klimasikring.

 

Planen for udviklingen af Guldborgsund Havneby i Nykøbing Falster dækker hele den eksisterende industrihavn og 1,4 kilometer havnekaj mod sundet. I helhedsplanen for havnen ved Guldborgsund, er klimasikringen af den lange kyststrækning fra nord til syd brugt aktivt til at understøtte byrum og havnemiljø.

 

”Klimasikringen er integreret i landskabsløsningen med hævede terræn-plinter og plateauer med integrerede parkeringsløsninger, der understøtter rekreative byrum og et aktivt havnemiljø. Ligesom i alle andre kystbyer er klimasikring aktuelt i Nykøbing Falster fordi havvandet stiger. Med denne her landsskabsløsning er klimasikringen brugt aktivt til andre formål end blot klimasikring, så det ikke opleves som en barriere i omgivelserne, men i stedet er et positivt bidrag til boliger og byrum”, siger Lasse Palm, Associeret Partner og chef for Landscape & Urbanism ved C.F. Møller Architects.

Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn - C.F. Møller. Photo: Mew

Unikt havnemiljø tilpasset Nykøbing Falster

I helhedsplanen for havneudviklingen er der fokus på at styrke det samlede Nykøbing Falster ved at bygge videre på byens styrker. Blandt andet ved at beholde detailhandel i midtbyen og åbne alle gader i centrum op mod sundet, så der bliver skabt en sammenhæng mellem by og havn. Derudover bliver nogle af havneområdets historiske og karakteristiske bygninger bevaret.

 

Udviklingen af havnen sker i tæt samspil med borgere og Guldborgsund Kommune, og C.F. Møller Architects har fokus på at skabe synergier mellem forskellige bydele og eksisterende aktiviteter:

 

”Vi er gået til opgaven med stor ydmyghed og respekt for havnens historie og de mange input fra borgerne og andre interessenter og aktører. Det har vi kombineret med mange besøg på erhvervshavnen og vores bedste erfaringer fra lignende opgaver i Danmark og udlandet. Havnen i Nykøbing F. bliver således et helt unikt sted, som er tilpasset præcis Nykøbing Falster og ikke vil kunne findes andre steder i verden”, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

Med respekt for byens historie og bevaring af havnens bygninger, omdanner C.F. Møller Architects industrihavnen ved Guldborgsund i Nykøbing Falster til et attraktivt område med boliger, et aktivt havnemiljø og grønne byrum. - C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn - C.F. Møller. Photo: C.F: Møller Architects

Om Guldborgsund Havneby

Med udviklingen af Guldborgsund Havneby får Nykøbing Falster grønne omgivelser og rekreativ havneatmosfære koblet tæt sammen med midtbyen. Bylivet åbner sig mod sundet og den gamle industrihavn er gjort tilgængelig og attraktiv. Udover at indkapsle erhverv og bolig i det nye havneområde, består det også af offentlige funktioner og byrum for byens øvrige borgere og besøgende.

 

Havnens historie bliver bevaret og nyfortolket gennem de gamle siloer, pakhuse og havnebygninger, som byrummene er centreret omkring. Med respekt for det oprindelige, er bygningerne transformeret til lokaler for kulturinstitutioner, restaurationer og offentlige funktioner, som forenes med forskellige boliger, der sikrer en varieret beboersammensætning.

Havnepromenade, adgang til vandet og grønne områder gør havnen til et attraktivt område for besøgende. Samtidig sikrer kulturinstitutioner, erhvervsområder og forskellige boligtyper liv året rundt.

C.F. Møller Architects valgt til at stå i spidsen for at udarbejde helhedsplanen for havnen ved Guldborgsund i Nykøbing Falster. - C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

”Det er kun én gang man får lov til at lave denne type storstilet plan for det vigtige område i Nykøbing, og helhedsplanen imødekommer i mine øjne helt fantastisk de visioner vi politikere har til havneområdet, og de mange indspil, som borgerne er kommet med. Vi vil skabe et sted, som bidrager positivt til Nykøbing og til hele Lolland-Falster, hvor der er adgang for alle. Det er en langsigtet plan, og vi tager et skridt og én etape ad gangen” siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder.

 

Efter en dialogkonkurrence blev C.F. Møller Architects valgt til at stå i spidsen for at udarbejde helhedsplanen for havnen ved Guldborgsund i Nykøbing Falster. Udviklingen af havneområdet foregår over 10-15 år. Guldborgsund Kommune har afsat 100 millioner kroner til projektet. Dertil kommer investeringer fra investorer.

Udover havneudviklingen ved Guldborgsund i Nykøbing Falster arbejder C.F. Møller Architects også lige nu på lignende projekter ved Stigsborg Brygge i Nørresundby, Haderslev Havn og Flodbyen i Randers. - C.F. Møller Architects omdanner grå industrihavn til levende havn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Erfarne arkitekter

Udover havneudviklingen ved Guldborgsund i Nykøbing Falster arbejder C.F. Møller Architects også lige nu på lignende projekter ved Stigsborg Brygge i Nørresundby, Haderslev Havn og Flodbyen i Randers med samme tilgang til integreret klimasikring i landskabet og transformationen af nedlagte industriområder til nye levende bydele og rekreative områder. Det mest kendte og realiseret projekt er udviklingen af Aalborgs Havnefront, som placerede Aalborg på New York Times top ti liste over byer at besøge i 2019.

 

Opdag Aalborg: Den danske storby New York Times sendte i Top 10 (migogkbh.dk)

 

Se videoen om udviklingen af Guldborgsund Havneby her.

 

Projektbeskrivelse
Pressemeddelelse Guldborgsund Kommune

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder