Vinder konkurrence med bæredygtigt træ-byggeri - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Aesthetica
20.5.2021

Vinder konkurrence med bæredygtigt træ-byggeri

Bygningsstyrelsen har i dag tildelt totalentreprisen på opførelsen af det kommende statslige kontorknudepunkt i Odense. Bygningens bærende konstruktioner skal opføres i træ og er designet af C.F. Møller Architects.
Vinder konkurrence med bæredygtigt træ-byggeri - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Aesthetica
Vinder konkurrence med bæredygtigt træ-byggeri - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Aesthetica

På baggrund af sidste og bedste bud fra de tre prækvalificerede totalentreprenører har Bygningsstyrelsen tildelt kontrakten til NCC, der i sit tilbud blandt andet beskriver gode løsninger på funktionalitet og fleksibilitet både med hensyn til indretning og tekniske installationer, hvilket også gavner indeklimaet og arbejdsmiljøet. Samtidig tilgodeser arkitekturen visionerne for området og inviterer fx både offentligheden og de kommende medarbejdere i bygningen til at bruge udendørsarealerne.

 

Det var et krav til projektet i udbudsmaterialet, at de bærende konstruktioner skal opføres i træ.

 

- Alle tre tilbud var af høj kvalitet og efterkommer kravet om anvendelse af træ i de bærende konstruktioner frem for beton eller stål. Vi er naturligvis tilfredse med, at udfordringen til branchen viser sig at være realiserbar både i forhold til det bæredygtige og til de krav, vi altid stiller til en moderne, fleksibel arbejdsplads. Vi ser frem til at fortsætte med projektet i samarbejde med NCC's hold og Odense kommune, udtaler vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup.

 

Pionerprojekt indenfor træbyggerier i Danmark
Projektet er, med sine 31.000 m2 i massivtræ-konstruktioner, et fyrtårnsprojekt indenfor bæredygtigt kontorbyggeri i denne størrelse i Danmark. Synlige massivtræs-søjler og delvist synlige CLT dækkonstruktioner anvendes som bærende og gennemgående konstruktionsmateriale. Dette bidrager både til en CO2-besparelse på 5.400 tons over 50 års levetid og en sanselige arkitektur, der påvirker trivslen i bygningen positivt.

Facaderne udføres i genbrugsaluminium, som en sammenbindende ydre komposition i rød-brune nuancer, der matcher de omkringliggende bygningers teglfacader og skaber et ærligt, ukompliceret og raffineret udtryk.


- Det er med både stor stolthed, ydmyghed og glæde, at vi modtager beskeden om, at vi sammen med MOE og NCC har vundet konkurrencen om 31.000 m2 kontorbyggeri for BYGST i Odense. Opført i massivtræ, i denne skala, bliver dette byggeri ikke alene definerende for C.F. Møller Architects i forhold til danske opgaver i massivtræ, men også for det danske offentlige byggeri, hvor vi her ser BYGST gå foran i efterspørgslen på CO2-venligt fleksibelt kontorbyggeri i massivtræ. Vi glæder os meget til at blive en del af denne rejse, siger Lone Wiggers, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

Det kommende statslige kontorknudepunkt får adresse på Lerchesgade 35 i Odense. Det samlede areal bliver på ca. 31.000 m2 ekskl. kælder og vil rumme moderne kontorarbejdspladser til 1.600 medarbejdere. Den rumlige opbygning af byggeriet tilbyder en robust og fleksibel ramme for variation af forholdet mellem kontorpladser og sociale mødesteder. Det medfører, at brugerne kan udvide- eller nedbringe – deres varierede faciliteter efter behov. I sin grundstruktur består byggeriet af to forskudte øst- og vestvendte ”C”-formede kontorfløje på tre til seks etager, der mødes i en syv-etages fælles bygningsfløj. I denne fløj er størstedelen af hele bygningsanlæggets mødefaciliteter samlet, så maksimal vidensdeling og tværgående kommunikation mellem medarbejderne kan understøttes effektivt. Stueetagen indeholder, mødecenter, kantine og borgervendte funktioner og understøtter bylivet med offentlig adgang til anlæggets indre haveanlæg, og bygningens kantzone tilbyder nicher og mulighed for ophold langs facaden. Byggeriet er højest mod sit centrum og trapper ned mod nabobebyggelserne. Det indpasser både bygningen i omgivelserne og sikrer godt dagslys og indeklima. Tagterrasser og hævede gårdhaver bidrager sammen med levende grønne og offentligt tilgængelige gårdrum til rekreative åndehuller og mulighed for både pauseophold, udendørs mødeaktiviteter samt en øget biodiversitet i bydelen.

 

Førende indenfor træbyggerier
C.F. Møller Architects har de seneste år indtaget en førerposition indenfor bæredygtigt træ-byggeri. Dels ved at indgå i akademiske forskningsprojekter i Sverige og Danmark, dels ved at designe og bygge projekter med trækonstruktioner. C.F. Møller står bl.a. bag Kajstaden Tall Timber Building, som med sin højde på ni etager var Sveriges højeste træhus ved indvielsen i 2019, det tyske miljøministeriums nye byggeri i Berlin, et nyt stort kontorbyggeri i München, som er en hybridkonstruktion, den første grønne Netto-butik og det nye kontorknudepunkt i henholdsvis Horsens og Odense, Nordic Light i Oslo, som sammenfletter transport, kultur, arbejde, fritid og erhverv samt en række mindre byggerier i Skandinavien.

 

Fakta om byggeriet
Bygherre: Bygningsstyrelsen
Totalentreprenørhold: NCC, arkitekt: C.F. Møller Architects, ingeniør: MOE
Kvadratmeter: 31.000 m2, derudover 5.500 m2 kælder
Antal statslige arbejdspladser: 1.600
Forventet indflytning: 2025
Adresse: Lerchesgade 35, 5000 Odense

 

Pressemeddelelse BYGST
Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder