Historien skal mærkes i bydelen
Helhedsplanen er udviklet med henblik på at bevare områdets industrielle identitet, blandt andet ved transformation af flere gamle bygninger, som omdannes til bolig, erhverv og fællesfaciliteter.
- Historien skal mærkes i den nye bydel. Dalum Papirfabrik rummer en fantastisk industrihistorie som vi ønsker at fortælle igennem bevaring og transformation af de gamle industribygninger, der suppleres af nye boliger. Det hele forbindes til det omkringliggende naturområde ved Odense å. På den måde bindes nyt og gammelt sammen – og historien fortsætter og får nyt liv ved at forvandle det tidligere lukkede industriområde til en åben, grøn og levende bydel, siger Michael Kruse, arkitekt og partner ved C.F. Møller Architects.
De ikoniske shedtage i bebyggelsen mod Dalumvej fastholdes som identitetsskabende vartegn for den nye bydel. Udover de eksisterende konstruktioner, opføres nye bebyggelser i varierede skala og udformning med slægtskab til industriarkitekturen så området sikres en samlet stemning og egenart.
Tegl har historisk været områdets gennemgående materiale og benyttes også i alle nye bygninger. Udover at flere bygninger bevares, bliver en stor del af de gamle materialer også genbrugt i nye bygninger og landskabet som en del af projektets gennemgående bæredygtighedsstrategi.
- Dalum Papirfabrik er en historisk lokalitet i Odense, og et sted der har huset en væsentlig arbejdsplads for mange borgere i over 100 år, og har leveret et vigtigt bidrag for papirproduktion som den største og sidste papirfabrik i Danmark. Det er fantastisk at se byens udvikling igennem de sidste 10 år, hvor Dalum Papirfabrik nu også er historien om byudvikling af allerhøjeste kaliber. Vi ser frem til et flot og markant projekt, der skriver sig i byens historie, siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune.