Den seks etager høje hovedbygning fungerer som ankerpunkt for Teknologisk Instituts campusområde, der er designet af C.F. Møller Arkitekter. - C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord - C.F. Møller
17.8.2021

C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord

C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde med 12 bygninger i Aarhus Nord, med stor integration mellem landskab.

 

Teknologisk Institut laver forskning og udvikling af højteknologiske, bæredygtige løsninger til især materialer, byggeri, fødevarer og landbrug, som de omsætter til serviceydelser for virksomheder. Det nye campusområde for Teknologisk Institut huser de mest højteknologiske laboratorier.

Klavs Hyttel, Partner i C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord - C.F. Møller. Photo: Mew

- Vi er stolte af at designe en ny videns-campus for Teknologisk Institut i Aarhus Nord. Netop muligheden for at anvise en moderne struktur for vidensdeling og innovation i samspil med grønne og attraktive omgivelser er et kerneområde som vi kontinuerligt har beskæftiget os med, siden Aarhus Universitets tilblivelse, siger Klavs Hyttel, Partner i C.F. Møller Architects.

 

Campusområdet bliver placeret i fire klynger af separate bygninger til administration, værksteder og forsøgshaller. I alt 12 bygninger fordelt på 8.000m².

Bygningerne veksler mellem tre etager og varierende dimensioner, og alle opføres i tegl. Klyngerne samler sig omkring et gårdrum, hvor hovedbygningen med sine seks etager står som ankerpunktet for Teknologisk Instituts campusområde. Stueetagen har store glaspartier, der giver en åben, imødekommende facade til hovedbygningen som samlingspunktet med kantine, kontorpladser og konferencerum.

 

Med sektioner, som kan udvides og indskrænkes i takt med nye teknologiske muligheder og udvikling, er designet langtidssikkert for Teknologisk Institut.

I arkitekturen er der lagt vægt på at inddrage den omkringliggende natur, både i bygningerne og landskabsdesignet. - C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Inddrager terræn og aktivitet i området

Ved at veksle mellem røde og brune nuancer i tegl og fuger, kombineret med glaspartier, bliver der skabt variation i facaderne. Bygningerne opføres så de indgår i det naturlige, kuperede landskab. Planmæssigt betyder det, at nogle bygninger får en kælderetage, som ligger under det naturlige terræn i bygningens ene ende, hvor samme plan fremstår som en fuld stueetage i bygningens anden ende.

 

I arkitekturen er der lagt vægt på at inddrage den omkringliggende natur, både i bygningerne og landskabsdesignet. Vinduespartier til forsøgshaller sikrer optimale dagslysforhold. Samtidigt inddrager de terrænet og aktiviteten fra gårdrum og et aktive landskabstræk, kaldet Expo-landskabet. Det anlægges som et grønt bånd gennem bygningerne, til vækstforsøg og udstillingsområde i både faglige og rekreative sammenhænge for medarbejdere og andre interesserede.

Lasse Palm, Associeret Partner og Chef for Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord - C.F. Møller. Photo: Mew

- Expo-landskabet er en form for udendørs laboratorium og showcase for instituttets aktiviteter. Tanken med Expo-landskabet er at synliggøre deres arbejde ved at trække det ud af bygningerne og ind i en aktiv landskabszone, hvor folk bevæger sig rundt og bruger landskabet aktivt.

 

Expo-landskabet løber gennem et gårdrum ved indgangspartiet og kantinen, hvor der er en naturlig aktivitet med mennesker. Samtidigt er det bygget op som en del af en landskabspark, så det også kan bruges som udendørs break-out spaces for ansatte. På den måde bliver det både en social og faglig ressource for medarbejdere, samarbejdspartnere og andre interessenter, siger Lasse Palm, Associeret Partner og Chef for Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects.

C.F. Møller Architects er et af verdens førende arkitektfirmaer med speciale i sundheds- og laboratoriebygninger og har modtaget adskillige priser for dette arbejde. - C.F. Møller Architects tegner Teknologisk Instituts 50.000 m² nye campusområde i Aarhus Nord - C.F. Møller

Samler østjyske aktiviteter i etaper

Teknologisk Instituts fødevarsektion, AgroTech, er det første som flytter fra Kolding til det nye campusområde i Aarhus Nord. Flytningen forventes at ske i 2024. Teknologisk Institut beholder foreløbigt sit hovedsæde på Kongsvang Allé i Aarhus C, men den nye grund i Aarhus Nord giver mulighed for, at hovedsædet kan flytte til det nye campusområde. En samlet udflytning for instituttets østjyske aktiviteter bliver tidligst aktuel om 5-10 år.

 

C.F. Møller Architects, har også tegnet Teknologisk Institut (DMRI) i Taastrup.

 

C.F. Møller Architects er et af verdens førende arkitektfirmaer med speciale i sundheds- og laboratoriebygninger og har modtaget adskillige priser for dette arbejde. Firmaet er kendt for Biomedicum i Stockholm, Akershus Universitetshospital i Oslo, Mærsk Tårnet i København og Darwin Centre i London. Desuden står C.F. Møller Architects bag Aarhus Universitetshospital og verdens første fuldautomatiske sterilcentral for Rigshospitalet i København. I øjeblikket arbejder C.F. Møller Architects på en række sundhedsprojekter i Sverige, Tyskland, Danmark og Finland.

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder