Allerød Kulturtorv C.F. Møller Architects / URBAN POWER - Vinder konkurrence om Allerød Kulturtorv - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / URBAN POWER
Franz Ødum, C.F. Møller Architects - Vinder konkurrence om Allerød Kulturtorv - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Hans Christian Jacobsen
23.6.2023

Vinder konkurrence om Allerød Kulturtorv

C.F. Møller Architects, URBAN POWER og NIRAS vinder konkurrencen om det kommende Allerød Kulturtorv.

 

”Vi er glade for den positive modtagelse af vores forslag, og vi glæder os til sammen med resten af holdet at realisere de realisere de tanker og idéer, vi har lagt i projektet, siger Franz Ødum, Partner og afdelingschef hos C.F. Møller Architects i København.


Borgerne i Allerød kan glæde sig til, at byens bymidte snart får tilføjet et område med nye boliger, hyggelig cafe og foreningslokaler, Et helt nyt område hvor de grønne oaser sammen med gå- og cykelsti skaber en forbindelse mellem områdets to skove.


Byrådet i Allerød Kommune vedtog torsdag aften forslaget, så projektet ”Fra Bagside til baghave” nu bliver en realitet.
Bag projektet står AkademikerPension med Kuben Management, C.F. Møller Architects, URBAN POWER og NIRAS som rådgivere. Det er AkademikerPensions vision, at projektet omfavner byens historie, og at projektet bliver gennemført med et stort fokus på bæredygtighed, trivsel og grønne oaser, hvor arkitektur, materialer og klimaløsninger er nøje udvalgt.

 Allerød Kulturtorv C.F. Møller Architects / URBAN POWER - Vinder konkurrence om Allerød Kulturtorv - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / URBAN POWER

Naturen ind i byen
Helt konkret bliver der opført tre ejendomme med cirka 100 lejligheder, en café, 800 m² offentlige lokaler og en P-kælder. Grundene ligger i et område, der af mange kendes under navnet “Allerød Kulturtorv”, og som ligger i smørhullet mellem byens S-togs-station, gågaden og Ravnsholt Skov.


”Vi er stolte over at skulle opføre et nyt byrum til borgerne i Allerød, og vi gør det med den største intention om, at tilbyde borgerne et område, der binder byen sammen med den omkringliggende natur”, siger investeringsdirektør i AkademikerPension, Anders Schelde.
I stedet for at maksimere byggeriet til de mulige 12.000 m² har parterne fokuseret på at lave et projekt hvor der er plads til det grønne og rum til at være sammen, hvorfor projektet forventes at blive cirka 10.000 m².
Det mener vi er det rigtige både for Allerød og de kommende beboere.


Allerød Kulturtorv og byens nye pladser
For at styrke det sociale liv mellem bygningerne bliver de nye bygninger tæt forbundet til de nye byrum.
Byens succesfulde teater, Mungo Park, får en ny grøn forplads, der ligeledes danner forplads til de 800 m2 nye foreningslokaler, som kommer til at ligge i stueetagen i et af de nye byggerier.
Også byens bibliotek får en ny forplads, omkranset af Bibliotekshusene, der også får café med mulighed for udeservering.

 

Varierede boligtyper

Bymidtens nye boliger kommer til at fordele sig på blanding af størrelser og typer, for at understøtte at Allerød er en by for de mange. Der skal både være plads til unge, der leder efter en mindre, men veldisponeret lejlighed, familien der ønsker et bynært rækkehus og senioren, der vil bo tæt på både by, natur, kultur og offentlig transport. Til hver bolig vil der blive knyttet et privat uderum i form af altan, tagterrasse eller have. Materialerne på bygningerne består af de for bymidten karakteristiske gule tegl suppleret med træ.


Et langsigtet byudviklingsprojekt med bæredygtige tiltag
Projektet er drevet af langsigtede løsninger, der giver værdi for både beboere og den omkringliggende by. Der er fokus på at skabe balance mellem by, erhverv, mennesker og miljø, mens både Allerød Kommunes og AkademikerPensions målsætninger for den grønne omstilling skal understøttes. De nye byggerier kommer derfor til at opfylde den frivillige CO2-klasse-taksonomi compliance med en ambition om et lavere CO2-aftryk og bliver Svanemærket. En af vejene dertil går blandt andet gennem brug af langtidsholdbare materialer og løsninger. Derudover indgår der biodiversitetsbede og regnvandsbede i byrumsprojektet.

 

Fakta:
Allerød Kulturtorv består af adskillige kommunale grunde, der nu bliver samlet i tre hovedmatrikler. Med købsaftalen bliver AkademikerPension den nye ejer af det samlede område på 6.000 m2.
Vinderprojektet består af tre bygninger bundet sammen af nye grønne byrum mellem biograf, bibliotek og teatret Mungo Park.
Bygningerne indeholder i alt. cirka 10.000 m2, fordelt på cirka 9.000 m2 bolig, 800 m2 foreningslokaler og 200 m2 café samt underjordisk parkeringsanlæg.


Projektet forventes færdigt i sommeren 2025


Team:
Bygherre: AkademikerPension
Bygherrerådgiver: Kuben Management
Arkitekt, Boliger: C.F. Møller Architects
Arkitekt, Bebyggelsesplan og byrum: URBAN POWER
Ingeniør: NIRAS
Advokat: Bruun & Hjejle

Billedkreditering:
C.F. Møller Architects / URBAN POWER

 Allerød Kulturtorv C.F. Møller Architects / URBAN POWER - Vinder konkurrence om Allerød Kulturtorv - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / URBAN POWER

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder