Dalum Kloster, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects transformerer det historiske Dalum Kloster - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
26.10.2022

C.F. Møller Architects transformerer det historiske Dalum Kloster

Dalum Klosters bygninger tæt på Odense kan dateres helt tilbage til år 1600 og skal nu nænsomt og bæredygtigt transformeres samtidig med, at hele det omkringliggende rekreative landskab genoprettes, udvikles og gives nyt liv.
Dalum Kloster, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects transformerer det historiske Dalum Kloster - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Dalum Kloster, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects transformerer det historiske Dalum Kloster - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Dalum kloster har en lang og særdeles væsentlig historie; både som institution med mange væsentlige samfundsmæssige funktioner, der igennem tiderne har haft stor betydning for lokalsamfundet og regionens udvikling, samt som unikt kulturhistorisk bygningsværk hvoraf en stor del i dag er fredet.


Bygningsanlægget har sin oprindelse i Bennedicte nonneorden år 1193 og har siden undergået store forandringer og også fungeret som privat ejendom. Det har b.la. været ejet af den kongelige familie og benyttet af kong Christian 4., og fungeret som lokalt og offentligt samlingspunkt. Bl.a. som lokalt tuberkulosesygehus og har de seneste 150 år fungeret som kloster for den katolske nonneorden Sankt Hedvig Søstrene, som har udøvet en meget betydelig social indsats for svage og udsatte i regionen.


Dalum Kloster er, som mange ældre bygningsanlæg, opført og udvidet igennem forskellige tidsperioder. Dele af klosterets nordlige bygning kan således dateres tilbage fra omkring år 1600, mens resten af bygningerne i dag hovedsageligt er bygget i løbet af 1800-tallet med løbende udvidelser. I 1930 blev Klosterkirken opført og i 1958 blev yderligere lejligheder mod syd tilføjet.


Klostret er naturskønt placeret i et stort omkringliggende bakketerræn med fantastiske landskabskvaliteter. Området rummer bl.a. et stort åbent parkanlæg, et imponerende skovdækket terræn, samt Fredskov med store lysninger der tidligere husede nonnernes dyrefolde og køkkenhaver.


Udvikling af særlig historisk arv
I 2021 blev det besluttet at sælge Dalum Kloster samt det omkringliggende grundareal, og efter en længere dialogproces og udbudsrunde blev MT Højgaard Projektudvikling sammen med C.F. Møller Architects udvalgt til at stå for udviklingen af hele området og forvaltningen af den helt særlige historiske arv.


Dalum kloster rummer med sin fantastiske historie og unikke placering nær Odense en enestående mulighed for at skabe et helt særligt sted til glæde for mange mennesker, og det er tanken at de eksisterende historiske bygninger suppleres af nye bebyggelser, der skaber et åbent og imødekommende miljø i nænsom sammenhæng med både landskab og konteksten i øvrigt.

 

”Vi ser utrolig meget frem til at arbejde videre med dette spændende projekt og ser et unikt potentiale i at forene kulturhistorie, arkitektur og landskab omkring nye fællesskaber og aktiviteter, fortæller Michael Kruse, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, og uddyber,


”Vi ønsker at videreføre og udvikle områdets historiske arv med sin betydning for natur, mennesker og samfund og vil have stor fokus på at skabe liv i både gamle som nye rammer ud fra et gennemgående socialt og bæredygtigt perspektiv.”

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder