Legende formidling af både historie og teknik
I rentvandstanken bliver der etableret et fosforrenseanlæg til brug i varmeproduktionen, mens der på tankens overflade etableres et område til leg og ophold. Her kan man både opleve områdets historiske funktion som vandværk og dets nye varmeproducerende og regnvandshåndterende – f.eks. ved brugen af vandrør i udformningen af borde og bænke.
Omkring opholdsområdet på rentvandstanken bliver der desuden etableret et bassin, der dækker størstedelen af Søværkets areal, og som skal rumme 5.500 m3 regnvand. Bassinet renser regnvandet fra oplandet, der er separat kloakeret, inden udledning til Nørresø, sådan at Søværket i fremtiden bidrager både til byliv, energiforsyning og vandkvalitet samtidigt med at de historiske fortællinger styrkes.
”Vi står hos Energi Viborg Vand med et behov for en teknisk løsning, der renser områdets regnvand, inden det løber ud i Nørresø, og vi ved fra en række projekter, at vand bare kan noget, når det kommer til udformningen af spændende byrum. Derfor er det også meget tilfredsstillende, at vi med Søværket har fundet sammen om at udvikle nogle dobbeltfunktioner med f.eks. broer, der også agerer sandfang og vandindtag til en varmepumpe. På den måde bruger vi vandet på en måde, der skaber værdi for området,” fortæller Flemming Hermann, der er chef for Energi Viborg Vand A/S.
Bag projektet står et tværfagligt samarbejde mellem Energi Viborg Vand A/S, Viborg Varme, Viborg Kommune og C.F. Møller Architects. Efter planen kan dele af anlægget være i drift i sidste halvdel af 2023, mens den endelige færdiggørelse med adgang for offentligheden forventes færdig i 2024.