Grønt lys til transformering af ikonisk kontorbygning - C.F. Møller. Photo: Ciityscape
Grønt lys til transformering af ikonisk kontorbygning - C.F. Møller. Photo: Ciityscape
26.5.2021

Grønt lys til transformering af ikonisk kontorbygning

C.F. Møller Architects og Lyall Bills & Young Architects' plan om at transformere Mountbatten House, en ikonisk kontorbygning fra 1970'erne, til kvalitetsboliger og offentlige faciliteter, herunder en ny offentlig plads, har fået byggetilladelse fra Medway Council.

 

Mountbatten House i Chatham, England, er en ikonisk kontorbygning fra 1970'erne som på initiativ af Medway Council skal omdannes til kvalitetslejligheder og skånsomt genskabe centrum i den historiske by. Bygningen, der blev opført som en kontorbygning til Lloyds Bank, har stået tom de sidste 10 år, mens der i søsterbygningen Pentagon Shopping Centre fortsat er butikker. Opførelsen af 168 lejligheder og fleksible butiksarealer udgør en samlet vision for byfornyelse, som kombinerer fire vigtige tiltag: transformationen af Mountbatten House, design af en ny udvidelse, midlertidige facadeforbedringer på den gamle busstation og anlæggelse af en ny offentlig plads.

Grønt lys til transformering af ikonisk kontorbygning - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

"Vi er meget glade for at forslaget har fået grønt lys, og vi ser frem til at fortsætte projektet i samarbejde med Lyall Bills & Young Architects og Medway Development Company. Det samlede team har bidraget med et stærkt fokus på bæredygtighed, dagslys og princippet om at sætte mennesker i centrum for design og vi tror på at dette projekt vil levere gode boliger og offentlige faciliteter i hjertet af Chatham. Revitaliseringen og udvidelsen af Mountbatten House udgør et vigtigt tiltag i arbejdet med at skabe en bedre fremtid for Chatham som en blomstrende og bæredygtig by" siger Teva Hesse, leder og arkitekt hos C.F. Møller Architects i London.

Grønt lys til transformering af ikonisk kontorbygning - C.F. Møller. Photo: Cityscape

Nyt liv til en gammel bygning

Mountbatten House er en 12-etagers kontorbygning opført i en innovativ præfabrikeret beton-teknologi på en kreneleret sokkel af mursten. De tidligere forseglede kontoretager med aircondition har store øst- og vestvendte vinduer, som nu kan forsyne boligerne med rigeligt dagslys og naturlig ventilation. Der skabes en række forskellige boligtyper, heraf mange gennemlyste lejligheder, som nyder godt af øst- og vestlyset. De østvendte lejligheder får panoramaudsigt over Great Lines Heritage Park, mens der er udsigt over byens rådhus og floden Medway fra de vestvendte lejligheder.

 

Overflødige tekniketager fjernes for at maksimere boligarealet og skabe fællesområder til beboerne. Alle lejligheder forsynes med private rekreative rum i form af rummelige altaner.


De eksisterende betonfacadepaneler restaureres for at give et lysere facadeudtryk. Murværket bevares, for at understrege bygningens særlige arkitektoniske karakter. Nye altaner med skrå sider og farvede undersider i de bevarede facader tilføjer et nyt præg fra gadeplan.

 

Den nye tilbygning er formet efter vigtige sigtelinjer i området, sådan at de 12-etager aftrapper ned mod en afrundet gavl og teglkolonnade, som afslutter den eksisterende murstenssokkel. Derved friholdes kigget til
et historisk teater og en bjergfæstning fra det 18. århundrede.

 

Udvidelsen huser 54 nye lejligheder. Alle lejligheder får samme rummelige loftshøjder som Mountbatten House. Den eksisterende bygnings betonelementfacade mod Mountbatten er proportioneret som et dobbelt kvadrat. Dette forhold danner afsæt for den nybyggede facade, som fortolker kvadratet inden for det gyldne snit. Målet er at skabe et harmonisk forhold mellem de to tilstødende bygninger og få dem til at fremstå som en helhed. På gadeplan opføres der en dyb søjlegang, som forlængelse af den treetagers teglsokkel på den eksisterende bygning, og indkøbscentrets facader. Vinduer og altaner opføres i samme formsprog og palet som Mountbatten House med attraktive indeliggende altaner på den buede ende og tilbagetrukne terrasser i fuld bredde på de nederste etager.

 

På gadeplan danner søjlegangen et overdækket butiksområde og indgang til lejlighederne ovenfor.

Grønt lys til transformering af ikonisk kontorbygning - C.F. Møller. Photo: Ciityscape

Nyt levende offentligt rum
En ny hvælvet penthouse-etage på Mountbatten House omdanner og bryder bygningens flade taglinje og skaber offentlige faciliteter i form af et dobbelthøjt eventrum, som byder på en fantastisk udsigt over byens centrum, historiske vartegn og floden Medway.

 

Fjernelsen af de lange ramper til den nedlagte busstation gør det muligt at omdanne de offentlige rum til en ny plads, der skal fungere som forplads til teatret og en ny indgang til Pentagon-butikscentret. Aktive facader i form af caféer, restauranter, markedsboder og pop-up-shops vil skabe nye muligheder for byens kommercielle, sociale og kulturelle dynamik.

 

"Vi er glade for at samarbejde med C.F. Møller om dette spændende projekt. Vi havde et godt samarbejde i forbindelse med konkurrencen i 2019, og udviklingen af vores vinderdesign inden for det seneste år har afsløret en vidunderlig fælles tilgang og synergi mellem ledelsen og arkitekterne i vores forenede virksomheder. Vi er heldige at have en professionel kunde, og nu ser vi frem til projekteringen og byggeriet," udtaler John Lyall, direktør hos Lyall Bills & Young Architects.

 

Bedre bæredygtighed

Den eksisterende bygnings energiklasse bliver forbedret væsentligt gennem efterisolering kombineret med et fælles varmepumpeanlæg til rumopvarmning og forsyning af varmt brugsvand. Udnyttelsen af bygningens termiske masse, passive foranstaltninger og naturlig ventilation forhindrer behovet for aktiv køling og minimerer CO2-udledningen.

 

I stedet for at nedrive det overflødige byggeri og generere affaldsmateriale, har det været muligt at give bygningen et nyt formål og opfylde fremtidige behov takket være den adaptive genbrug af Mountbatten Houses struktur, facadebeklædning og indlejrede energi samt den innovative genbrug af de indvendige rum og indretningen af en række nye eksterne faciliteter.

 

Byggeriet forventes påbegyndt i 2022. De samlede byggeomkostninger er omkring GBP 30 millioner.

 

Placering: Chatham, Kent
Lokal myndighed: Medway Council
Bygherre: Medway Development Company
Arkitekter: C.F. Møller Architects og Lyall Bills & Young
Landskabsarkitekter: C.F. Møller Architects
Planlægningsrådgiver: DHA Planning
Konstruktionsingeniør: BDP
Installationsingeniør: MLM/SWECO
Quantity Surveyor (QS): Medway Development Company
Sikkerhed & Sundhed (CDM): Lyall Bills & Young

 

Press Release Medway Council
Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder